72 év után olvashatta el felesége szerelmes levelet a második világháborús katona

2017. május 16. 12:11

Néhány nappal a második világháború vége előtt, 1945. május 4-én, ebédidőben az Egyesült Államokban élő Virginia Christoffersen levelet írt férjének, Rolfnak, aki a tengerentúlon, a norvég haditengerészetnél szolgált. A férfi 72 évvel később, hat évvel a felesége halála után olvashatta csak el az üzenetet.

Christoffersenék

„Te is olyan magányos vagy nélkülem mint én nélküled?” – írta Virginia a férfinak. Elküldte a levelet, amelyet férje azonban sohasem kapott meg. A nő nem sokkal később ugyanis a „Vissza a feladónak” felirat kíséretében újból kezébe foghatta saját irományát.

Évtizedekkel azután, hogy Christoffersenék 1959-ben Kaliforniába tették át székhelyüket, egy új család – Melissa Fahy, férje, valamit kisfiuk – költözött egykori New Jersey-i házukba. Amikor Fahyék padlásfelújításba kezdtek, Melissa édesapja, Al Cook megtalálta a levelet, amelyet Virginia 1945-ben írt. A jelek szerint a soha nem kézbesített üzenetet valaki leejtette, miközben a padlás lépcsőjén felfelé haladt, a levél ugyanis becsúszott az egyik repedésbe.   

„Kérlek légy jófiú, és tartsd távol magad a rumos kólától. (...) Egyszerűen boldog vagyok és büszke, hogy annak az embernek a gyermekét hordhatom a szívem alatt, akit a legjobban szeretek. Úgy érzem, mintha egy részed egy kicsit mindig velem lenne. (...) Szeretlek Rolf, ahogyan a meleg napot szeretem, és pontosan azt jelented nekem, a napot, amely körül számomra minden egyéb forog. Lejárt az időm, vissza kell mennem dolgozni, de adok egy forró, forró csókot az én édes norvégomnak, és imádkozom, hogy hamarosan megint itthon lehess velem. Amíg a halál el nem választ, Virginia” – írta férjének.

A Christoffersen családot a megtalálók a Facebook segítségével könnyedén felkutatták. Virginia több évtizedes házasságot követően, hat évvel ezelőtt meghalt, de a 96 éves Rolf lánya, Robin (akivel a levél megírása idején Virginia éppen terhes volt) felolvasta a férfinak azt a levelet, amelyet még fiatal felesége írt az ő „kedvenc szépfiújának”, és amelyet a megszólítottnak korábban még nem volt alkalma kézbe venni.

Robin felolvassa a levelet édesapjának

A házaspár gyermekei elmondták, hogy amikor a család elköltözött, Virginia többi szerelmes levele elveszett, kivéve ezt az egyet, amelyet szintén csak a véletlen őrzött meg az utókornak.  „Remek betekintést nyerhetünk édesanyám gondolkodására, és láthatjuk, hogy mindig is szerető, odaadó feleség volt” – magyarázta Robin. Mint a szintén Rolf névre keresztelt fia, a University of California-Santa Barbara biokémia professzora elmondta, ez olyan meglepetés volt, amelyet el sem tudott képzelni.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Robin felolvassa a levelet édesapjának
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma