2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vadnyugati boltosok háborújának indult Billy, a Kölyök végzetes bosszúhadjárata

2021. november 10. 17:50 Múlt-kor

A háború kezdete

Egyik oldal képviselői sem átallották áthágni a törvény betűjét. Lincoln megyében a seriffek sokszor vagy figyelmen kívül hagyták a törvényszegést, vagy maguk is részt vettek benne.

Philip Sheridan, a polgárháborús tábornok így foglalta össze az Új-Mexikóban uralkodó állapotokat: „A népesség két részre osztható, melyeknek a leghőbb vágya, hogy kiirtsák egymást. […] Úgy mondják, az egyik rész a ló- és marhatolvajokból áll, a másik pedig azokból, akik már felhagytak ezzel az elfoglaltsággal.”

William Brady, a lincoln megyei seriff is Murphy és Dolan zsebében volt.

Egy biztosítási ügy végén hozott ítéletben az eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy Tunstall egy üzlettársa minden vagyontárgyát át kell adja a Háznak. Az utasítás azonban hibásan Tunstall vagyontárgyait is magába foglalta, ideértve marháit és lovait is.

Murphy és Dolan kaptak az alkalmon, és hogy bosszút álljanak versenytársukon, megpróbálták lefoglalni Tunstall lovait. Ehhez Brady seriff áldásával fegyvereseket is maguk mellé vettek.

Tunstall számított rájuk, így maga is fegyvereseket fogadott, köztük egy farmján dolgozó, William Bonney nevű suhancot is, akit mindenki csak Billy, a Kölyökként ismert (bár születési neve Henry McCarty volt).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dick Brewer: Billy, a Kölyök és a Rendcsinálók (2010.)„Amerika legveszélyesebb utcája”, az új-mexikói Lincoln térképe az 1872 és 1881 közötti korszakbólBilly, a Kölyök egy 1879-ben vagy 1880-ban készült dagerrotípiánWilliam Brady seriff 1872-benPat Garrett, Lincoln megye új seriffjeJohn TunstallJohn Tunstall boltjaAz Új-Mexikói Territórium kormányzója, Lew Wallace tábornok (a Ben-Hur szerzője) a polgárháború idején

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár