2024. tél: Szoknyával a politikában
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Töltött káposztánk kezdetei

2024. december 24. 18:05 Saly Noémi

„Kaposztat töltve. Köver tehen hust vagy diszno hust vagdalj öszve, feöt tyukmonyat, vörös hagymat közibe, borsold megh safranyozd megh gömbölygesd öszve takard kaposzta levelbe mint egy-egy dio akkorak legyenek ragd az fazikba szalonnatis tegy az fazik fenekire, egy vagy két darab hustis hogy migh fő [amikor megfőtt], ismét borsold saffranyozd megh igen io.” Ismerős? Hát persze. A mi régi, jó töltött káposztánk köszönt be ezzel a recepttel – Cserei János Énekeskönyvéből.

Festmény
Pieter Aertsen holland festő munkája

A sok vihart átélt mű az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában kuksol, ahová a zirci cisztercita apátság könyvtárából került még 1957-ben. Hogy oda honnét jutott, azt nem lehet tudni, azt viszont a zenetudós Domokos Pál Péter jóvoltából igen, hogy az 1670-es években biztosan megjárta Csíksomlyót.

Itt Kájoni János gyűjtögette az erdélyi kántorok, oskolamesterek énekeskönyveit, hogy létrehozza hatalmas művét, a Cantionale Catholicumot. Őt a recepteknél biztosan jobban érdekelték a kották meg a kézdiszentléleki betlehemes – a legelső, amelyet magyar nyelvterületről ismerünk. De töltött káposzta receptből is ez a legelső. Be is került abba a szakácskönyvbe, amely szintén Somlyón keletkezett valamikor 1693 előtt.

 

Énekek és receptek

Coroi Artur történész szerint Cserei 1600 körül született Baróton, és „valószínűleg a baróti iskolában, majd egy színvonalas oktatási intézményben vagy kolostorban, talán épp Csíksomlyón […] szerezte latin nyelvtudását, az egyházi zenében való jártasságát, a szentírásban és a vallásos irodalomban való tájékozottságát”.

Deákként, iskolamesterként, rektorként működött Lemhényben, majd Kézdiszentléleken és Almáson. Megnősült, több gyermeke született, 1652-ben pedig pappá szentelték.

Halála évét nem ismerjük. Énekeskönyvében „a latin és magyar nyelvű, néhol kottázott egyházi énekeken, zsoltárokon, […] imádságokon és verseken kívül […] szónoklat- és áldásszövegeket, evangéliumi idézeteket […] halottbúcsúztatókat, példabeszédeket, tanmeséket, ételrecepteket […] is találunk”.

A kötetbe más kezek is írtak, köztük Csáky István szakácsa 1626-ban.

A könyvben három különálló csokorban összesen ötvennyolc recept sorakozik. A töltött káposzta lejegyzésének dátumát nem tudjuk pontosan meghatározni, de valószínűleg az 1630-as években írhatta le valaki, a kézírás alapján nem maga Cserei. 

A cikk teljes terjedelmében a Múlt-kor történelmi magazin 2024. téli számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tél: Szoknyával a politikában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár