2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz imposztor a középkorból, aki belebukott a szélhámosságba

2017. szeptember 13. 08:36

A herceg, akitől egy disznó nem csak a fülét, hanem a trónját is elragadta

II. Edward angol király uralkodása korántsem volt problémamentes. Alattvalói közt kifejezetten népszerűtlen volt, míg a skótoktól elszenvedett 1314-es bannockburni vereség a presztízsét is alaposan megtépázta. Mindazonáltal 1318-ban néhány vidám pillanat is megadatott neki, amikor elterjedt a hír, hogy egy félfülű férfi, magát ugyancsak angol királynak állítva járja a vidéket.

John Deydras, aki a beszámolók szerint nagyban hasonlított a királyra, az Oxford városa mellett álló Beaumont kastélyhoz érkezve bebocsátást kért, arra hivatkozva, hogy az törvény szerint hozzá tartozik. Története szerint gyermekkorában egy disznó leharapta a fülét, és a dajkája, félve a király haragjától, kicserélte őt egy hasonló kinézetű gyermekkel. Hogy bizonyítsa igazát, párbajra hívta ki II. Edwardot.

A király a színe elé vitette a trónkövetelőt és viccesen így köszöntötte: „Üdvözöllek testvérem!” Deydras magából kikelve válaszolt: „Te nem vagy az én testvérem, csalárd módon bírod a királyságot. Nincs egy csepp sem benned a kiváló Edward király véréből és készen állok rá, hogy ezt bizonyítsam ellened.”

Edwardnak azonban ekkor már nem volt kedve tovább húzni a tréfát és börtönbe vetette, majd bíróság elé állíttatta Deydrast. Az imposztor végül bevallotta, hogy az egész történet csak egy kitaláció volt, és tettére csak a macskája vette rá – aki nem volt más, mint maga az ördög. Edward erre kirótta az imposztorok hagyományos büntetését a gaztevőkre: Deydrast macskájával együtt felakasztották, majd testüket máglyára vetették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sverre SigurdssonII. EdwardII. Alexiosz pénzérméjeI. János sírjaWaldemar brandenburgi őrgrófII. FrigyesLambert SimnelJeanne d'ArcPerkin WarbeckMargit skót királynő
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár