2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Tevekoponya és az utolsó budai pasa konyhakészlete is megtekinthető a Vármúzeum új kiállításán

2020. december 21. 14:56 MTI

Online is megtekinthető a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeum Ásótól a vitrinig című új régészeti időszaki kiállítása.

koponya
Kép forrása: Máthé Zoltán / MTI

A Középpontban a középkor című kiállítássorozat aktuális tárlata a 2019-es év ásatásainak legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből ad válogatását - közölte a BTM pénteken az MTI-vel.

A tárlaton Hunyadi Mátyás ezüstjei mellett a 15. század elejéről, az itáliai Aquileiából származó vereteket, valamint II. Ulászló (1490-1516) király 16. század elejéről való érméit tekinthetik meg az érdeklődők. Az Irgalmasrendi Kórház udvarán folytatott ásatás során kerültek elő a középkori Buda és Óbuda között húzódó Felhévíz maradványai. A feltáráskor egy középkori kőépület romjai között, a ház egykori padlóján találtak a régészek egy cserépperselyt, amelyből 318 darab érmét szedtek ki.

A középkori kútból egy lócsontváz került elő. Az előzetes vizsgálatok alapján a ló a korszak átlagához képest viszonylag nagy termetű, nagyjából 150 centiméter marmagasságú, kifejlett mén (vagy herélt) volt, csontjain nehéz és tartós munkavégzés okozta patológiás tünetek láthatók.

A vitrinekben sokféle állatcsontot tekinthetnek meg az érdeklődők: egyebek mellett négyszarvú juh koponyáját, farkas állkapcsát, medveagyart, görénymedencét, kutyakoprolitot (megkövesedett ürülék) vagy a kuriózumnak számító tevekoponyát.

A Zrínyi utcai sírleletből pedig ezüst, s-végű hajkarikák, valamint ezüstgyűrű került elő. Az ásatás végére egy 17 síros temetőrészlet látott napvilágot, amelyből csak 5 sír tartalmazott halott mellé temetett tárgyakat. A hajkarikát férfiak és nők egyaránt viselték, általában a fül alatt, a tarkónál kerültek elő azonos méretű párokban. A karikák mellett rábukkantak egy csontváz ujján lévő csavart ezüstgyűrűre is.

Mindezek mellett bemutatják a Budai pasák palotájából származó nyugati üvegedényeket is. A Karmelita udvar ásatásán napvilágra került üvegek török koriak, anyaguk hártyavékony - megdöbbentő, hogy egyáltalán megmaradtak. A leletek valószínűleg az utolsó budai pasa, Abdurrahman konyhakészletéhez tartoztak, és Nyugat-Európából szerezték be őket.

A kiállítás a leletek mellett a tárgyaknak, az ásótól a vitrinig tartó útja - a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatására is fókuszál: az érdeklődők így jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába.

Az érdeklődők virtuális sétájuk során a kiállítás megtekintése mellett játékban is részt vehetnek: egyebek mellett voksolhatnak, hogy régészek, restaurátorok, archeozoológusok vagy történészek szeretnének-e inkább lenni, valamint üzeneteket dobálhatnak az Irgalmasrendi Kórház ásatásán megtalált pénzes persely virtuális másába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár