Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Rizsalapú ételek
Rizst már a 8. században termesztettek Európában a spanyolországi mórok. A 15. századra széles körben elterjedt Spanyolországban és Itáliában is, és a kontinens minden szegletébe nagy mennyiségben exportálták. Egyik legjellegzetesebb középkori felhasználása egy „blancmanger” nevű fogás volt, amely egy puha rizses keverék, csirke vagy hal mellett cukrot és fűszereket tartalmazott. Keverék mivoltánál fogva könnyen elkészíthető volt, és vélhetően gyakran szolgálták fel a betegeknek felépülést segítő táplálékként. Ismertek voltak emellett édes rizses ételek is, köztük egy, amelyet a középkori angol nyelv „prymerose”, azaz „kankalin” néven ismert – ez egy mézzel, mandulával, kankalinnal és rizsliszttel készült sűrű puding volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A Szondi-teszt megalkotásában is jelenetős szerepe volt Kozmutza Flórának 08:20
- Saját magáról mintázta Árpád vezért Feszty Árpád tegnap
- Még a hóhér sem bírta a király elleni merénylő vallatásának látványát tegnap
- Egyre súlyosbodó betegsége ellenére haláláig alkotott Alphonse Daudet tegnap
- A Városliget arculatához is hozzájárult az ezeréves Magyarország megünneplése tegnap
- Főleg regényeket írt, a köztudat mégis egy musicalhez köti Sólem Áléchem nevét tegnap
- A magyar kultúrával ismerkedhettek a washingtoni magyar nagykövetség rendezvényére érkezők tegnap
- A gyilkossági kísérlet után nem sokkal megbocsátott merénylőjének II. János Pál pápa tegnap