2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

2020. december 16. 14:22 Múlt-kor

Dendera

A denderai Hathor-templom az egyetlen épségben maradt épület, amelynek mai állapota nagyjából a Kleopátra idejében kialakult képet tükrözi. A helyiek körében a tehén alakjában imádott Hathor istennő kultusza terjedt el, így kézenfekvő volt, hogy az épületek jellegét is ehhez igazítsák.

Az építkezések sorozatát az Óbirodalom VI. dinasztiájából származó I. Pepi fáraó kezdte meg a Kr.e. 3. évezredben, de a bővítések és átépítések a Közép- és Újbirodalom időszakában is folyamatosak voltak.

Az épület bizonyos részei tehát már korábban is megvoltak, de a templom megépítése nagyrészt Kleopátra nevéhez köthető (érdekesség, hogy a szentély mellett egy gyógyító központ is volt, ahol elmebetegeket kúráltak).

A munkálatok még XII. Ptolemaiosz uralkodása idején Kr. e. 54-ben kezdődtek, és Kr. e. 20-21 környékén fejeződtek be. Az egyiptomi királynő nagy kedvvel irányította az építkezést, a templom falaira kerülő képek megtervezését pedig saját maga felügyelte. Ez pedig nem kis erőfeszítésébe kerülhetett, az épületben ugyanis nem kevesebb, mint 73 Kleopátra-ábrázolás található.

A templom egyik legfőbb ékessége a déli fal. Az itt található reliefeken Kleopátrát és Caesarral közös fiát, Caesariont örökítették meg, amint az isteneknek áldoznak. Kleopátrát Ízisz-Hathor koronával ábrázolták, Caesarion pedig Alsó- és Felső-Egyiptom kettős koronáját viseli.

Nagy szerencse, hogy a Hathor-templomot a lenyűgöző reliefekkel együtt még manapság is meg lehet tekinteni. Sajnos ez kevés Kleopátra uralkodása alatt keletkezett tárgyi emlékről mondható el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Szent Péter tér egy ismeretlen alkotó 17. századi festményénKleopátra tűje eredeti helyén az egyiptomi Alexandriában, Angliába szállítása előttAz obeliszk előkészítése az Angliába való szállításra, 1877.Franck Goddio francia régész (b) és Snaa Fouad Zaki, a Kairói Múzeum kurátora Kleopátra fia, Caesarion fejszobrával a párizsi Roissy repülőtéren 2006. november 16-án. A fekete gránitból készült szobrot Goddio találta meg az alexandriai kikötő mélyén.A denderai Hathor-templom, az egyetlen, többé-kevésbé Kleopátra-kori állapotában fennmaradt épület EgyiptombanKleopátra Alexandre Cabanel francia festő tanulmányán, amelyet a „Kleopátra mérgeket próbál ki elítélteken” című festményéhez használt fel 1887-ben. Az eset Plutarkhosz „Párhuzamos életrajzok” című művéből ismert.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár