2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerte a világban ma is látható Kleopátra királynő építészeti öröksége

2020. december 16. 14:22 Múlt-kor

Goddio elméletei

A természeti erők haragjának nem csak a Caesareum esett áldozatul. A számos földrengés, a tengerszint-emelkedés, valamint a Nílus-delta süllyedésének következtében a korábbi alexandriai királyi negyed nagy része gyakorlatilag teljesen víz alá került.

Az elsüllyedt városrész kinézetéről Franck Goddio és csapata munkásságának köszönhetően viszont viszonylag pontos képet alkothatunk.

A '90-es évek óta kutató francia felfedező és társai nevéhez fűződik többek között a víz alatt fekvő Antirhodos szigetének felfedezése, ahol a feltételezések szerint Kleopátra palotája állt egykoron.

Goddio a helyszínen talált régészeti leletekből (főként kőtömbök és fadeszkák) jutott erre a következtetésre, ám ezt az elméletet megfelelő bizonyítékok hiányában manapság már többen is megkérdőjelezik.

Számos szakértő hasonlóan szkeptikus álláspontot képvisel a feltételezett Ízisz-szentély létezésével kapcsolatban is. Goddióék az Antirhodos maradványainál talált, kanópuszedényt tartó Ízisz-pap szobra révén jutottak arra a következtetésre, hogy az elsüllyedt szigeten egy Ízisz-szentélynek kellett állnia.

Bár való igaz, hogy Kleopátra Ízisz istennő földi megtestesítőjeként tekintett magára, a szobor önmagában még nem jelent bizonyítékot a szentély létezésére. A kutatók azonban nem adják fel, és rendületlenül kutatnak a feltételezésüket igazoló régészeti leletek után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Szent Péter tér egy ismeretlen alkotó 17. századi festményénKleopátra tűje eredeti helyén az egyiptomi Alexandriában, Angliába szállítása előttAz obeliszk előkészítése az Angliába való szállításra, 1877.Franck Goddio francia régész (b) és Snaa Fouad Zaki, a Kairói Múzeum kurátora Kleopátra fia, Caesarion fejszobrával a párizsi Roissy repülőtéren 2006. november 16-án. A fekete gránitból készült szobrot Goddio találta meg az alexandriai kikötő mélyén.A denderai Hathor-templom, az egyetlen, többé-kevésbé Kleopátra-kori állapotában fennmaradt épület EgyiptombanKleopátra Alexandre Cabanel francia festő tanulmányán, amelyet a „Kleopátra mérgeket próbál ki elítélteken” című festményéhez használt fel 1887-ben. Az eset Plutarkhosz „Párhuzamos életrajzok” című művéből ismert.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár