A vörösterror 133 napja

Személyes naplókat és kéziratokat keres a szegedi Móra Ferenc Múzeum

2018. április 11. 14:49 MTI

Visszaemlékezéseket és naplókat vár a szegedi Móra Ferenc Múzeum, az új gyűjtemény segít árnyalni a város és Csongrád megye 20. századi történetét - közölte Medgyesi Konstantin tudományos igazgatóhelyettes.

Móra Ferenc Múzeum

Az önéletírások, visszaemlékezések, naplók, életútinterjúk a magyar történeti múlt és a regionális, helyi történeti emlékezet feltárása szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a megélt mindennapi történelem egykori szereplői saját gondolataikat, érzéseiket, élményeiket rekonstruálják. A sajátos „én-nyomok” alkalmasak arra, hogy feltárják az egyén múltbéli gondolatait, a történeti tényekhez, folyamatokhoz, jelenségekhez való viszonyulását. Mindezen forrásokból a megélt történelem sokszínűsége bontakozik ki - hangsúlyozta a muzeológus.

A már a múzeumban lévő naplókat, visszaemlékezéseket először digitalizálják, mindezeken alapul az új gyűjtemény virtuális tartalma. Ezzel párhuzamosan össze kívánják gyűjteni a magánembereknél, családoknál őrzött kéziratokat, visszaemlékezéseket, naplókat - ha máshogy nem lehetséges - digitalizált változatban.

A közgyűjtemény életútinterjúkat is rögzítene; azt várják a Csongrád megyeiektől, hogy a maguk ismeretségi körében javasoljanak interjúalanyokat, akik a helyi társadalom érdekes, fontos vagy különleges szereplői voltak egykoron.

A múzeum munkatársai bíznak benne, hogy sok új forrás kerülhet a kezdeményezésnek köszönhetően a történészek látókörébe, s ennek köszönhetően Szeged városa és Csongrád megye 20. századi története tovább árnyalhatóvá válik.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!