2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokáig felváltva tűrték el és üldözték a buddhizmust a kínai uralkodók

2023. november 19. 16:08 Múlt-kor

Adjuk meg a Buddhának, ami a Buddháé

A jecsengi Buddha-szobrok zömét fehér márványból faragták ki, a többi mészkőből, illetve kerámiából készült, néhányukat faragványokkal díszítették. Az alkotások között a 20 centiméterestől az ember nagyságúig többféle méretű is található.

A szobrok többségét látva jól tetten érhető az az 5–6. századi gyakorlat, amikor az emberek – pénzt nem sajnálva – igen díszes Buddha-szobrokat adományoztak egy-egy templomnak.

„Az emberek a nagylelkűségükről adtak tanúbizonyságot, amikor olyan drága alapanyagokat használtak fel, mint a márvány vagy a bronz, továbbá drága festékeket és aranyat adtak hozzá” – nyilatkozta a felfedezés kapcsán Katherine Tsiang, a Center for the Art of East Asia (University of Chicago) igazgatója.

A különböző méretű és stílusú szobrok a Buddha-ábrázolások változatosságának ékes bizonyítékai.

Van olyan szobor, ahol a nyugalmat sugárzó Buddha feje egy lótusz formájú háttér előtt látható, de előkerült egy olyan Buddha is, amelynek oldalán két bodhiszattva van, laza reverendát visel, lótusz pozícióban ül és szokatlanul gonosz arcot vág, más alkotások pedig tipikus kínai jegyekkel bírnak.

Tsiang elmondása szerint az alkotásokon látható feliratok mind arra utalnak, hogy a régi, mára megrongálódott szobrokat nem csak egyszerűen behajították a gödörbe, hanem gondosan betemették őket: összegyűjtötték a városban fellelhető szobrokat, majd a városfalon túlra vitték, hogy ott – nagyjából másfél ezer évre, de – biztonságban tudják őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Jecseng városhoz tartozó területen végzett ásatásA nirvanába lépő, fekvő Buddha, előtte tanítványai. A Paoting-hegyi faragványok részlete, Kína, 12-13. század.Szerzetesek és bodhiszattvák egy 9. vagy 10. századi kínai freskótöredékenA Buddhát barbárnak tartó, Tang-dinasztia kori költő és filozófus Han Jü (768–824) ábrázolása egy 1983-as kínai postabélyegenA Jecsengnél talált Buddha-szobrok egyikének fejeAz egyik legkiemelkedőbb szobor a gyűjteményből: egy lótusz alakú háttér előtt lótuszülésben elhelyezkedő Buddha szobra

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár