2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kor előtti sírt tártak fel Pompejiben

2015. szeptember 22. 09:50 MTI

Egy ritka, a római kort megelőző időszakból származó, kiváló állapotban fennmaradt sírt tártak fel Pompeji itáliai antik romvárosban. A preromán sírt egy nápolyi francia kutatóintézet, a Jean Bérard Központ régészei tárták fel olasz szakemberekkel együttműködve.

A Nápoly környékét benépesítő egyik első nép, az oszk nyelven beszélő szamniták, más néven szamniszok korából származó sírban egy 35-40 éves nőt földeltek bőséges útravalóval a túlvilágra: olajos- és kenőcsöstégelyekkel, talán borosedényekkel is, ami arra utal, hogy egy gazdag hölgy temetkezett ide.

Az időszámításunk előtt 400 évvel keletkezett sírt a virágzó római kori Pompejivel együtt 79-ben maga alá temette a Vezúv lávája és hamuja. A második világháború alatt, 1943-ban egy közelben becsapódó bomba darabokra zúzta a szamnita sírt fedő kőlapokat, a sírhely azonban még így is kiváló állapotban őrizte meg az elhunytat és a sírmellékletet. Pompeji továbbra is tudományos felfedezések kiapadhatatlan tárháza - fogalmazott a lelet hétfői bemutatóján Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója.

A herculaneumi kapunál talált sír felfedezése gazdagíthatja ismereteinket egy olyan korról, amelyet eddig csak kevéssé tanulmányoztak Pompejiben - tette hozzá az igazgató. Ezek az ásatások is azt bizonyítják, hogy Pompeji egy megőrzésre méltó élő város, amely szakadatlanul kutatásra érdemes leleteket produkál - hangsúlyozta. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár