2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

A pompeji freskókhoz hasonlítják a Franciaországban feltárt gyönyörű falfestményt

2015. július 13. 16:44

Régészek egy csoportja rendkívüli ritkaságnak számító római kori freskókra bukkant a dél-franciaországi Arles városában. A kutatók egy autóparkoló mellett fekvő római villa feltárása közben találtak rá a felbecsülhetetlen értékű alkotásokra. 

A hárfán játszó nő ábrázolása az Arles-ban feltárt falfestményen

A kutatók eddig csak nagyon kevés, teljes egészében fennmaradt ókori római falfestményt tártak fel Olaszországon kívül. A régészek a Pompejitől északra fekvő Boscorealéban felfedezett római villában, valamint a pompeji Villa dei Misteriben található freskókhoz hasonlították az i.e. 70 és i.e. 20 között készített arles-i alkotásokat.

A régiségek gyűjtésével foglalkozó arles-i múzeum által pénteken nyilvánosságra hozott tizenegy falfestményrészlet egyikén, egy többek között cinóbervörössel és egyiptomi kékkel festett freskón egy gyönyörű nő pendíti meg egy hárfa húrjait. A freskókon ezenkívül márványoszlop-ábrázolások, valamint egyéb - a cinóbervörös háttér előtt álló - alakok is láthatók. A töredékekből kivehető, hogy a görög Pán isten, valamint Dionüszosz (Bacchus) ábrázolásai is megtalálhatók a falfestményen.  

A szakértők szerint ezeknek a színeknek a használata a terület római kori gazdagságára utal. A kutatók szerint a villa minden kétséget kizáróan egy gazdag kereskedő vagy a városi politikai elit egyik tagjának tulajdonát képezte. Alain Genot régész szerint Arles az "egyfajta Beverly Hills" volt az ókorban, egészen addig, amíg a várost 260-ban egy tűzvész el nem pusztította. A kutató szerint a munkák színvonala alapján feltételezhető, hogy egy itáliai mester készítette őket.

A feltárás után a kutatóknak 12 ezernél valamivel több darabból kell majd - egy hatalmas puzzle-höz hasonlóan - kirakni a freskókat. Bár a munkálatokat vezető Marie-Pierre Rothé szerint az összerakott freskókban lesznek majd lyukak, így is teljesen egyedi végeredményre számít. Figyelembe véve a töredékek számát, a munkálatok akár tíz évig is eltarthatnak, de elképzelhető, hogy már a teljes falfestmény összerakása előtt is kiállítják majd ideiglenesen az alkotás töredékeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár