2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rabul ejtette az Újvilág hódítóit az őslakosok különleges itala

2019. november 19. 17:27 Múlt-kor

Az ital, amelytől a keresztények „bálványimádók” lesznek

A 17. század elejére azonban változóban volt az ízlés. Ennek több lehetséges oka is van: talán eddigre a spanyolok számtalan, a fentihez hasonló találkozón fogyasztottak kakaót. Esetleg a kávé és a tea térhódítása előtti korszak első koffeinfüggői is megjelenhettek az italt megkóstolók között, de az is könnyen lehet, hogy – mint az a gyarmatosításkor rendre megtörténik – a gyarmatosítók akaratlanul is lassan átvették a meghódítottak egyre több szokását.

Bármi is állt a háttérben, a 17. század elejére a kakaó a rabjává tette Spanyolországot. Az utcai árusok és „csokoládéházak” által egyaránt árult habos ital legalább annyira megigézte a spanyolokat, mint amennyire annak őslakos eredete megijesztette őket.

A korban számtalan szatírában és egyéb irodalmi műben tűnik fel az a toposz, hogy a kakaóital fogyasztása „bálványimádóvá” teszi a keresztényeket.

A „pogány” befolyástól való félelem annyira komoly volt, hogy a korabeli spanyol orvosok, egyházi személyek és tudósok hosszan vitatkoztak arról, mennyit szabad belőle inni, illetőleg hogy szabad-e böjt idején fogyasztani.

Mire Hughes az Újvilágba jutott, Spanyolországban már gyökeret vert a kakaófogyasztás, különösen a transzatlanti cukor-, fűszer- és rabszolga-kereskedelemben részt vevők körében.

Az angol kalóz receptjei ennek megfelelően tükrözik a szokások keveredését, illetve a kereskedők kísérletező kedvét.

A Hughes által feljegyzett variációk tartalmazhattak „tejet, vizet, kenyérmorzsát, cukrot, kukoricát, tojást, búzalisztet, maniókát, csilipaprikát, szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat, ámbrát, kardamomot, narancsvirág-vizet, citromhéjat, annattót, vaníliát, édesköményt, ánizst, fekete borsot, őrölt mandulát, mandulaolajat, rumot, brandyt, vagy fehérbort.”

A nyers kakaó keserű íze találó allegória a növény elterjedésének körülményeire. Hughes utazásainak idejére az amerikai kontinens nagy, Kolumbusz előtti birodalmai már mind romba dőltek, több százezer őslakos halt meg az európaiak fegyverei, az általuk behurcolt betegségek, vagy a kényszermunka által, és ezrével szállították a rabszolgasorba taszított afrikaiakat a karibi ültetvényekre, hogy az elvesztett munkaerőt pótolják.

Eme erőszakos átalakulás során kialakultak az új, meszticnek nevezett kultúrák – ezek gyökerei egyszerre voltak helyiek, európaiak és afrikaiak. E periférikus kultúrák tagjai – a cukornádültetvényeken robotoló rabszolgák, a gyarmattartókat kiszolgáló őslakosok – a valódi szerzői Hughes könyvének.

Az angol kalóz műve analógiája az Újvilág gyarmatosításának: ahogy az európai nagyhatalmak eltulajdonították és kiaknázták az amerikai kontinens erőforrásait, Hughes a helyiek tudását vette át, és adta el sajátjaként.

Hosszú távú hatásuk iróniája is hasonló: a kakaó és a csokoládé, a hozzájuk kapcsolódó őslakos szokásokkal, világszerte ismertté és népszerűvé váltak, Európában és másutt is a mindennapi élet részeivé váltak, meghódítva a legtávolabbi tájakat is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Őslakos nők kakaóitalt készítenek egy 16. századi spanyol ábrázoláson (kép forrása: Atlas Obscura)„Chocolatada”, azaz csokoládéparti Valenciában a 18. század elején (kép forrása: Pinterest)Hughes könyvének címoldala (kép forrása: shakespeareandbeyond.folger.edu)A csokoládéról szóló szakasz első oldala (kép forrása: shakespeareandbeyond.folger.edu)Azték nő kakaóitalt készít egy spanyol ábrázoláson. A nagy magasságból öntés a habképzéshez szükséges (kép forrása: ancient-origins.net)„A reggeli csokoládé” Velencében, Pietro Longhi 1775-1780 között készült festményén (kép forrása: ancient-origins.net)Őslakos férfi kakaóbabbal és kakaóital készítéséhez való eszközökkel egy kora újkori francia ábrázoláson (kép forrása: Atlas Obscura)A Brit Kelet-Indiai Társaság Kent nevű hajója küzdelme a Confiance nevű francia privatérhajóval 1800-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)A Zouche-Nuttall kódex részlete (kép forrása: facsimilefinder.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár