Rabul ejtette az Újvilág hódítóit az őslakosok különleges itala
2019. november 19. 17:27 Múlt-kor
Korábban
Idegenkedő európaiak
A könyv leghosszabb bejegyzését azonban a kakaónak szentelte („ama gyümölcs, amely a legfőbb összetevője azon megérdemelten megbecsült italnak, amelyet csokoládénak hívnak”).
Az italt annyira pikánsnak és csábítónak, az Újvilág üdeségének és gazdagságának olyannyira találó jelképének tartotta, hogy egyenesen „az amerikai nektár” címmel ruházta fel.
Habár az elsők között értekezett róla angol nyelven, korántsem Hughes ismertette meg Európával a kakaót. Ez az érdem Kolumbusz Kristófé, aki 1502-es, negyedik újvilágbeli útján a mai Honduras partvidékén találkozott egy őslakos hajóval, amelynek szállítmánya különös növényi termésekből állt, amelyeket a felfedező először mandulaként azonosított.
Közép-Amerika őslakosai ennél jóval behatóbban ismerték a növényt – a térségben különböző formákban már Kr. e. 1400 óta fogyasztották.
A Kolumbusz előtti korokban keletkezett különféle kulturális emlékek telis-tele vannak a kakaó ábrázolásaival és rá való utalásokkal, a növényt rendszerint erjesztették, porrá zúzták, és forró vízben oldva itták nevezetes alkalmakkor.
Az először 1902-ben kiadott, úgynevezett Zouche-Nuttall kódex – egy, a misték nép által szárított állatbőrre írt és rajzolt, összehajtható 14. századi dokumentum – olyan ábrázolást is tartalmaz, melyen egy pár a habzó, forró ital közös fogyasztásával pecsételi meg házasságát.
A rendszerint vaníliával és mézzel édesített, az orleánfa terméséből kivont annattóval pirosra színezett, és jellegzetes vöröses habbal koronázott kakaóital magát az életet jelképezte az őslakosok számára – gyakran előforduló szimbolizmus az ital vörös színét a vérhez hasonlítani.
Az őslakosok mindemellett rendre ezzel az itallal kínálták meg vendégeiket diplomáciai találkozók során. Valószínűleg ilyen körülmények között kóstolták először az európaiak is: 1518-ban a Karib-térségben egy valószínűleg maja nyelvet beszélő, magas rangú küldöttség egy spanyol felfedezőcsoportot pulykalevessel, kukoricalisztből készült tortillával, és kakaóitallal kínált meg.
A spanyolok feljegyzéseikben dicsérték a pulykát és a tortillát, az italt azonban rendkívül furcsának találták.
Az effajta ódzkodás gyakori a kakaóról szóló korai európai beszámolókban – a legtöbb jövevény egyáltalán nem találta ízletesnek.
Egy Benzoni nevű itáliai utazó, aki a 16. században járta be a mai Nicaragua vidékét, a kakaóital habját – amely az őslakosok számára az egyik legfontosabb része volt a nedűnek – egyenesen az ürülékhez hasonlította.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
rejtélyek
- A pápai tiltás ellenére sokáig töretlen volt a szabadkőművesek népszerűsége
- Máig nem tudni, mi történt a rejtélyes módon eltűnt roanoke-i kolóniával
- Egy letűnt korszak rejtélyes mementói a Húsvét-szigeti moai szobrok
- Máig megoldatlan az ujj nélküli váci apáca rejtélye
- Elsőre szerencsétlenül járt hegymászónak gondolták megtalálói Ötzi testét
- Mit tudhatunk valójában a rejtélyes frigyládáról?
- Hét borzongató horrorfilm, amit valós események ihlettek tegnap
- Egy idős hölgy látomása miatt helyezték át Sztálin holttestét tegnap
- Párhuzamosan játszott filmekben és a medencében is Bud Spencer tegnap
- A természetközeliség és az elegancia találkozott a Festeticsek balatoni birtokain tegnap
- Furcsa módon eltemetett „vámpírgyermek” sírjára bukkantak Visegrádon tegnap
- A kelták szerint szellemek és boszorkányok látogatnak a mi világunkba Halloween éjszakáján tegnap
- Egy bálteremben alakították ki Budapest első moziját tegnap
- Ellenezte a hadüzenetet, mégis Tisza Istvánt kiáltották ki az első világháború felelősének tegnap