A vörösterror 133 napja

Palmürában pusztított az Iszlám Állam

2015. június 23. 14:21 MTI

Felrobbantottak két jelentős muszlim mauzóleumot az elmúlt napokban az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezet fegyveresei az északkelet-szíriai Palmüra romvárosban és környékén - közölte Mámún Abdel Karím, a szíriai régészeti hatóságok vezetője kedden.

Az egyik palmürai mauzóleum romjai

Az egyik elpusztított mauzóleum négy kilométerre északra feküdt Palmürától, és az iszlám síita vonulatának előretörésében jelentős szerepet játszó Ali kalifa - az iszlám negyedik, a síiták szerint ,,helyesen vezető" kalifája - unokatestvérének leszármazottjáé volt. A másik felrobbantott mauzóleum ötszáz éves volt, s a város egyik vallási vezetőjének volt a nyughelye. A mauzóleum a város diadalívétől ötszáz méterre feküdt.

Az IÁ szélsőségesei az uralmuk alá tartozó szíriai területeken az elmúlt egy év során mintegy ötven darab, száz és kétszáz év közötti mauzóleumot és sírhelyet pusztítottak el, mert az ilyen típusú végső nyughelyek saját értelmezésük szerint ellenkeznek az iszlámmal - mondta Karím. Hozzátette, az elmúlt tíz napban a palmürai lakosok sírköveit is elpusztították, ha azok láthatóak voltak. A síroknak ugyanis a szélsőségesek felfogása szerint nem szabad szembetűnőnek lenniük - magyarázta a régészeti illetékes.

Múlt héten az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy az IÁ emberei taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek a romváros területén, bár egyelőre nem tiszták a radikálisok szándékai. Nem tudni, hogy a történelmi emlékhely teljes körű megsemmisítése vagy a kormányhadsereg elrettentése a céljuk.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!