A vörösterror 133 napja

Taposóaknák lepték el Palmürát

2015. június 22. 17:46 MTI

A szíriai hadsereg nyugati irányból előre nyomult hétfőn az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport által egy hónapja elfoglalt Tadmur (ókori nevén Palmüra) irányába, biztonságossá téve egy kőolajszállítási útvonalat - közölte hétfőn egy szíriai lap és egy civil szervezet.

Palmürai romok

A gyalogság jelentős mértékben előrenyomult az IÁ kezén lévő al-Birajat el-Garbíja térségében - írta a szíriai kormányhoz közel álló al-Vatan című napilap. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint a kormánykatonák a hét végén kiűzték a lázadókat al-Birajatból, és tíz kilométerre megközelítették az ország közepén fekvő Tadmurt.

A térség elfoglalása révén a kormányhadsereg ismét szállíthat kőolajat al-Birajaton keresztül a Tadmurtól 20 kilométernyire északnyugatra fekvő dzsazali olajmezőről - közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője. A dzsazali olajmező az egyike a rendszer ellenőrzése alatt álló két kőolajlelőhelynek. Hétfőn a szíriai hadsereg erősítést vezényelt al-Birajatba, a hadsereg pedig folytatta a Tadmur elleni légitámadásokat - közölte az OSDH, amely szerint vasárnap 11 polgári személy halt meg a légicsapásokban.

Az al-Vatan is arról számolt be, hogy intenzívebbé váltak a légicsapások Tadmurban és a körzetében. Az OSDH vasárnap jelentette be, hogy a dzsihadisták taposóaknákat és egyéb robbanószerkezeteket telepítettek Palmüra romvárosának a területén. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irakban is tették egyes régészeti helyszínekkel.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.

 

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!