2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt híres történelmi személy, akiket kicsaptak az iskolából

2022. december 31. 19:50

Bár az oktatás az esetek többségében kétségkívül egy fontos állomása a sikerhez vezető útnak, az iskolából kitessékelt, később híressé vált diákok névsora megmutatja, hogy az életre történő intézményesített felkészítésre szakosodott intézmények által biztosított lépcsőfokok végigjárása korántsem elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki figyelemre méltó karriert fusson be. Az idő előtt kirúgott, később hírnevet szerző tanulók listáján többek között Edgar Allan Poe, Salvador Dalí, valamint Benito Mussolini is feltűnik.

Kicsapottak

Edgar Allan Poe, az alkohol és a szerencsejáték rabja

1829-ben a későbbi irodalmi legenda, Edgar Allan Poe leszerelt az amerikai hadseregtől, 1830-ban pedig beiratkozott a West Point Katonai Akadémiára. Az ambiciózus költő korábban azért volt kénytelen elhagyni a Virginiai Egyetemet, mert alkoholproblémái, valamint szerencsejáték-függőségének köszönhetően hatalmas adósságot halmozott fel, amelyet a hadseregbe való belépéssel kívánt orvosolni. Pályafutása a katonai akadémián sem alakult sokkal jobban. Nevelőapja, John Allan ugyanis (nevelőanyja halála után) újraházasodott, és az öröklési viták elkerülése végett kitagadta Edgart a családból, a fiú pedig úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy sikerült alkalmazkodnia a szigorú elvárásokhoz, és jól is tanult, szándékosan kirúgatja magát.

Bár a népszerű legenda szerint azért idézték hadbíróság elé, mert egy szál hevederben jelent meg egy hadgyakorlaton, valójában azonban egyszerűen felhagyott az órák és a misék látogatásával, valamint nem jelent meg a névsorolvasásoknál. Az esetek nagy többségében ehelyett a Benny Havens’ nevű kocsmában múlatta az időt. 1831 januárjáig, az akadémiáról történő elbocsátásáig összesen több mint 200 vétséget követett el. Mielőtt 22 évesen elhagyta az intézményt, számos tanulótársát meggyőzte, hogy szálljanak be harmadik könyvének nyomdaköltségeibe. Verseskötetét később egykori társainak ajánlotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár