2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Örömünnepből tragédia: az 1985-ös bradfordi stadiontűz

2022. május 11. 18:50 MTI

36 éve, 1985. május 11-én történt az angol futball egyik legsúlyosabb katasztrófája: Bradford stadionjában 56 ember égett halálra, és több mint kétszázan megsérültek, amikor tűz ütött ki egy harmadosztályú találkozón.

Bradford
A tragédiát követő években megújult stadion (Kép forrása: Wikipédia/ nicksarebi/ https://www.flickr.com/photos/[email protected]/3033219418/ CC BY 2.0)

A Bradford City otthona az utoljára 1911-ben korszerűsített Valley Parade stadion volt, amelynek fából készült szerkezete akkor már korhadozott, a hatóságok több alkalommal is felhívták a klub vezetőinek figyelmét a tűzveszélyre.

A harmadosztályú bajnokság utolsó fordulójában, 1985. május 11-én tizenegyezer szurkoló látogatott ki a Lincoln City elleni mérkőzésre, hogy megünnepelje a feljutást a másodosztályba, ahol a Bradford utoljára 1937-ben szerepelt.

Örömüket tetézte, hogy kedvelt klubjuk helyzete ez idő tájt szilárdult meg anyagilag, így nem meglepő, hogy a stadionban aznap telt ház volt.

Az első félidő lefújása előtt öt perccel az egyik alapvonal melletti öreg, fából készült lelátón tűz ütött ki. Az építmény a szeles időben pillanatok alatt lángra kapott, négy perc múlva az egész tribün lángolt. A nézőtéren nem volt tűzoltó készülék, az oltást meg sem kísérelhették, mindenhol füst gomolygott.

A kijáratok zárva voltak, de a pánikba esett emberek többet feltörtek, így sikerült kijutniuk a szabadba. Más nézők a játéktérre próbáltak menekülni, de a lelátó teteje beomlott, és több száz szurkolót temetett maga alá.

A biztonsági személyzet és a tűz észlelése után hét perccel megérkező tűzoltók megkezdték a stadion evakuálását, de a hatalmas lángok és a nézőtérre betódult tömeg is nehezítette az oltást. A pánikba esett emberek közül többen megtámadták a televíziós stábot.

A mérkőzést a Yorkshire Televízió vette fel másnapi sportműsora számára, de amikor az első lángok felcsaptak, az adást élőben kezdték közvetíteni a nagy televíziós csatornák.

A kora hajnalig dolgozó mentőcsapatok a stadion füstölgő romjai között végül 52 holttestet találtak, sokukat csak napokkal később sikerült azonosítani. Négy ember a kórházban halt bele sérüléseibe, köztük a 86 éves Samuel Firth, a klub egykori elnöke. Az áldozatok közül 54 volt a hazai csapat, 2 a Lincoln szurkolója. Több tucatnyian eltűntek, százakat szállítottak kórházba a mentők.

Az egyik túlélő így emlékezett vissza a végzetes eseményekre: „Sohasem láttam még ilyet, a füst fojtogató volt, alig kaptam levegőt.” A tragédiát követően II. Erzsébet királynő, Margaret Thatcher miniszterelnök és II. János Pál pápa is nyilvánosan fejezte ki részvétét a gyászoló Bradfordnak.

A tűz okát ma sem ismerik pontosan. A legvalószínűbb, hogy egy eldobott cigarettacsikk okozhatta a tűzet, amely a lelátó alatt összegyűlt szemetet lobbantotta lángra.

A sors iróniája, hogy a korhadt lelátót a meccset követő héten bontották volna le és építették volna újra fémelemekből, hogy a csapatnak méltó otthona legyen a másodosztályban.

A bradfordi katasztrófa hatására számos kérdés fogalmazódott meg az angol stadionok biztonságát illetően, de a teljes reformra csak az 1989-es Hillsborough-katasztrófa után került sor, amikor 96 szurkoló lelte halálát.

A Bradford stadionjában két szobor emlékeztet a tragédiára: az egyik azon a lelátón, ahol az első lángok felcsaptak, a másik a stadion bejáratánál. A csapat otthoni mezén azóta mindig található mementóként egy kis fekete szalag.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A stadion 2001-es állapota (Kép forrása: Wikipédia/ David Ingham/ https://www.flickr.com/photos/15462727@N07/2254429063/ CC BY-SA 2.0)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár