2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

125 év után tért vissza két benini szobor Nigériába

2022. február 21. 12:50 MTI

125 év után kapott vissza Nigéria két bronzszobrot, az átvételt Benin Cityben, színes ceremónia keretében ünnepelték meg. A szobrokat gyarmatosító brit katonák hurcolták el 1897-ben a hajdani Benini Királyságnak a mai Nigéria délnyugati részén lévő királyi palotájából, majd árverezték el Európában. Az esemény nyomán újraéledtek a remények, hogy még több műtárgy térhet haza Nigériába.

Oba fejszobra
Egy oba (uralkodó) fejszobra (University of Aberdeen)

A két szobor az egykor hatalmas benini királyságból származik, Afrika tárgyi örökségének legjelentősebb darabjai között tartják számon őket. A British Múzeum szerint legkorábban a 16. században készülhettek.

A kakasszobor és az uralkodó, vagyis oba fejszobrának visszatérését ünnepelve Charles Edosonmwan szóvivő megjegyezte, hogy a benini bronzok közül van, amelyik Európánál is messzebbre, Új-Zélandra, Japánba vagy az Egyesült Államokba került.

A két műtárgyat októberben adta át az Aberdeeni Egyetem és a Cambridge-i Egyetem a londoni nigériai diplomáciai képviseletnek, de hazájukba most tértek csak vissza.

„Nemcsak művészi értéket képviselnek ezek a tárgyak, hanem spiritualitásunk jelentőségét is kiemelik” – mondta a szóvivő újságíróknak a szombati átadás után, melyen törzsi vezetők is részt vettek.

A két szobor visszaadása mérföldkőnek számít az afrikai országok sokéves harcában, melyet elhurcolt műtárgyaik visszaszerzéséért vívnak.

Francia művészettörténészek szerint az afrikai tárgyi kulturális örökség mintegy 90 százaléka található Európában: a párizsi Musée du quai Branly – Jacques Chirac múzeum körülbelül 80 ezer, a londoni British Múzeum további több tízezer afrikai műtárgyat őriz.

Február elején a kölni Rautenstrauch-Joest Múzeum jelentette be, hogy visszaad Nigériának 96 darab benini udvari műkincset.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár