2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Belső ellentétek akadályozhatják a benini bronzok visszatérését Nigériába

2021. július 23. 10:20 MTI

A nigériai vezetők közötti vita veszélybe sodorhatja a gyarmati korszakban elrabolt és jelenleg főként nyugati múzeumokban őrzött benini bronzoknak, Afrika leghíresebb műkincseinek visszaszolgáltatására vonatkozó terveket.

Az összefoglaló néven benini bronzokként emlegetett műkincseket – több ezer fémszobrot és elefántcsont faragványt – 1897-ben vitte magával a nyugat-afrikai Benin királyságból, a mai Nigéria Edo államából a brit hadsereg – idézte fel a BBC News.

Az elmúlt években, a gyarmati korszak alatt elkövetett bűnök jóvátételével kapcsolatban felmerült az elhurcolt műkincsek visszaszolgáltatása is.

Áprilisban a német kormány jelentette be, hogy a benini bronzok közül több száz műkincset szándékozik visszaadni, és Nagy-Britannia több múzeuma is hasonlóan nyilatkozott.

Benin uralkodója, II. Ewuare azonban a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy egy nigériai csoport megpróbálja „eltéríteni” a bronzok visszaszolgáltatását. A Legacy Restoration Trust (LRT) nevű csoport Edo állam kormányzója, Godwin Obaseki támogatását élvezi. II. Ewuare attól tart, hogy a bronzokat a csoport a Nyugat-Afrikai Művészetek Edói Múzeumában akarja elhelyezni.

Az uralkodó viszont ellenzi ezt a tervet. Szerinte a benini bronzokat csak a palotája területén található benini Királyi Múzeum kaphatja meg, mivel a műkincseknek oda kell visszatérniük, ahonnan annak idején elrabolták őket.

Obaseki kormányzó közben a híres építészt, David Adjaye-t kérte fel az új múzeum megtervezésére, ami pozitív nemzetközi hírverést hozott a projektnek. londoni British Museum pedig szerződést kötött az LRT-vel egy Benin városban megvalósítandó régészeti projektről. A német kormány is támogatja az LRT által tervezett múzeum megépítését, amelyben kezdetben a visszaszolgáltatott bronzokat helyeznék el.

Egy európai igazgató, akinek múzeumában jelentős gyűjtemény van a benini bronzokból, a BBC-nek elmondta, hogy ilyen esetekben, ha vita van a fogadó térfélen, kivárják, amíg azt megoldják egymás között.

A nigériai szövetségi kormány, amely jogilag felelős a benini bronzok visszaszolgáltatásáért, azt állítja, hogy végül „birtokába veszi” azokat, annak ellenére, hogy az uralkodó nem akar engedni a tulajdonjog kérdésében.

A kormány múzeumokért és műemlékekért felelős nemzeti bizottságának főigazgatója, Abba Isa Tijani szerint az uralkodó és a kormányzó közötti vita „a két fél magánügye – helyi politika, amely nem lassíthatja a visszaszolgáltatást”.

A kormány kompromisszumot javasol, amelynek értelmében a benini bronzok visszakerülnének Benin város különböző múzeumaiba, köztük a palota területén lévő múzeumba, valamint a palota falain kívüli, ambiciózusabb új intézménybe, a Nyugat-Afrikai Művészetek Edói Múzeumába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár