2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német ügynök, őrült, vagy csak tömeghisztéria támadt rejtélyes gázzal egy amerikai kisvárosra 1944-ben?

2022. április 22. 09:04 Múlt-kor

Egy szerencsejátékozó asszony kitalációja?

2003-ban egy helyi férfi, Scott Maruna kémia- és fizikatanár egy saját kiadású könyvben azt írta, tudja, ki volt a tettes: az általa „elmezavarosnak” tartott Farley Llewellyn, aki egy mattooni élelmiszer-kereskedő fiaként éppen kémiát tanult, a közösség azonban vélt homoszexualitása miatt rosszul bánt vele.

Maruna szerint a támadások nagy része Llewellyn otthonához közel történt, az első áldozatok pedig együtt jártak vele iskolába. Maruna szerint emellett Llewellynt segíthette két nővére, Florence és Kathryn, hogy eltereljék róla a gyanút – ez magyarázhatja a női lábnyomokat, illetve a férfinak öltözött nőről szóló beszámolókat.

2005-ben aztán egy újabb elmélet is napvilágra került: Marge Maxey, egy szintén helyi lakos, aki 1944-ben a megyei ügyészi hivatalban dolgozott, azt állította, tudja az egész incidenssorozat okát.

Akkori főnöke, W. K. Kidwell állami ügyész azt mondta neki, egy helyi nő eljátszotta férje teljes havi fizetését, és úgy próbálta eltitkolni, hogy kitalálta, gáztámadás áldozatául esett, és a pénz eltűnt. Ezután a nagyobb hitelesség kedvéért ez a nő elkezdett támadásokat elkövetni. Maxey nem nevezte meg a nőt.

A tömeghisztéria-elmélet azonban megdönthetetlennek tűnik bizonyítékok nélkül – mind Maruna, mind Maxey elméletei merő spekulációk. Donald M. Johnson, az Illinois-i Egyetem pszichológusa szerint – aki igen sokat foglalkozott karrierje során a mattooni esettel – „a hisztériahipotézis legjobb bizonyítéka az áldozatok tüneteinek természete, valamint az a tény, hogy az orvosok által látott esetek – habár csupán négy volt – hisztériaként lettek diagnosztizálva. Az összes bejelentett tünet gyakori a hisztériás esetekben. Az elmélet megmagyarázza az áldozatok gyors felépülését, és az utóhatások hiányát.”

Mattoon lakói mindenesetre nagyon is komolyan vették az „őrült gázosról” szóló híreket. Ahogy Beulah Cordes elmondta 1958-ban: „Senkit sem érdekelt, mit mond a rendőrség. Tudtuk, hogy igazak a hírek az őrültről. Az anyák nem engedték ki a gyerekeiket a házból, és senki sem ment a felsővárosba. Senki sem akart kockáztatni.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Mattoon lakosai arra gyanakodtak, a különö szag kintről jött, és az ablakokon át jutott be szobáikbaAlice Kearney férje látott valakit a ház körül, de nem tudta elkapniA rendőrség arra gyanakodott, ipari szennyezés okozhatta a bizarr incidenseketA személyleírások alapján készült korabeli grafika a titokzatos elkövetőrőlAz „őrült gázos” tettei hamar a helyi újságok címlapjára kerültekScott Maruna kémia-fizika szakos tanár könyvében egy Farley Llewellyn nevű helyi férfit nevez meg a támadóként, aki akkoriban kémiát tanult az Illinois-i Egyetemen
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár