Hitler elfeledett szövetségesei

Náci relikviák gyűjtői miatt került veszélybe a Hitlerről elnevezett bogár

2016. november 8. 10:10 MTI

A náci Németországhoz kötődő relikviák iránti kereslet miatt került veszélybe egy Szlovéniában honos bogárfaj, amelyet annak idején Adolf Hitlerről nevezett el egy német gyűjtő. Tomi Trilar rovartudós szerint a vak és színtelen Hitler-vakfutrinka (Anophthalmus hitleri) a szlovéniai Celje barlangjaiban fordul elő.

A Hitlerről elnevezett bogár

A nembe tartozó többi bogárhoz hasonlóan ez az ízeltlábú is védett és kereskedelmét törvény tiltja. A veszélyeztetett Hitler-vakfutrinka, amely Oskar Scheibltől kapta a nevét 1937-ben, azonban mégis gyakran előfordul a rovarpiacokon. A bogarakat illegálisan gyűjtik be élőhelyeiken, egy ízben pedig egy múzeumi gyűjteményből is lába kélt egy példánynak.

A szlovéniai szakértők szerint a náci vezetőről elnevezett bogár feketepiaci ára – a több ezer euróról szóló híresztelésekkel ellentétben – nagyon kivételes esetben is maximum kétszáz euró lehet. Trilar azt is megjegyezte, hogy a Hitler-vakfutrinkát csupán szakértői szem tudja megkülönböztetni a nem többi képviselőjétől, a bogarak között ugyanis a nemi szerv alapján lehet különbséget tenni.

A szakember ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy az orvvadászat a bogárfaj kipusztulásához fog vezetni, mivel a Hitler-vakfutrinkák többsége sohasem hagyja el a barlangok szűk réseit, amelyek az ember számára hozzáférhetetlenek. A különböző állatfajok közül sok viseli híres emberek nevét. Vannak pókfajok, amelyek Angelina Jolie, Nelson Mandela, Johnny Cash és Barack Obama nevét viselik, és akadnak Che Guevara, Sigmund Freud, Theodore Roosevelt, Orson Welles és Casanova után elnevezett bogarak is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!