2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért ejtette foglyul az osztrák herceg és a német-római császár a Szentföldről hazatérő Oroszlánszívű Richárdot?

2022. július 8. 08:59 Múlt-kor

A bosszúszomjas herceg

A király és csapata karácsony előtt érte el Bécset. A vándorlók valószínűleg Magyarország vagy Csehország felé szerették volna folytatni útjukat, mivel ezeket az országokat sógorának, Oroszlán Henriknek a szövetségesei irányították.

A terv azonban füstbe ment. Richárd ugyanis úgy döntött, hogy a városban megszáll egy ideig, annak ellenére, hogy veszélyesen közel került egyik legnagyobb ellenségéhez, Ausztriai Lipóthoz. Ez végzetes hibának bizonyult.

A király a keresztes hadjárat alatt ugyanis szorgosan gyűjtötte az ellenségeket. Richárd a mindenki által csak Fülöp Ágostként ismert II. Fülöp francia király haragját akkor vívta ki, amikor visszamondta a francia uralkodó féltestvérével, Alixszal kötendő házasságát, és helyette Cipruson elvette feleségül Navarrai Berengáriát.

V. Lipót osztrák herceget azonban még ennél is jobban megbántotta. Lipót Akkó 1191. júliusi elfoglalása után a német sereg vezetőjeként kitűzte saját zászlaját Richárdé mellé, az angol katonák azonban a várárokba hajították a lobogót. A feldúlt herceg néhány nappal később hazautazott, és hamarosan Fülöp Ágost is távozott a Szentföldről.

Richárd isztriai üldözője, Göritz grófja nem felejtette el megüzenni Lipótnak, hogy az ember, aki másfél évvel ezelőtt a becsületébe gázolt, éppen Bécs közelében tartózkodik. Persze az angol király is hozta a formáját, és nem nagyon törődött azzal, hogy minden áron eltitkolja tartózkodási helyét.

A Richárddal és lovagi segítőjével tartó fiatal szolga a piacon bizánci arannyal fizetett, majd miután nagy nehézségek árán sikerült kimagyaráznia magát a helyzetből, másnap az uralkodó drága kesztyűjében jelent meg ismét a piacon.

Lipót éber katonái ezúttal már nem vették be a fiú meséjét. Richárd a markukban volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
I. Richárd a Szentföldön egy 1905-ös könyvillusztrációnSzaladin fogadja a keresztesek megadását a hattini csata után, 1187.Richárd búcsút int a Szentföldnek 1192 októberébenRichárd király a jaffai csatában, 1192.A láncra vert angol király VI. Henrik német-római császár előtt egy 1866-ban készült illusztrációnA fogságból hazatérő Richárd

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár