2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért ejtette foglyul az osztrák herceg és a német-római császár a Szentföldről hazatérő Oroszlánszívű Richárdot?

2022. július 8. 08:59 Múlt-kor

A király váltságdíja

Lipót Richárdot a Bécstől északkeletre a Duna mentén fekvő Dürnstein várába záratta. A fogoly király iránt Lipót hűbérura, a Richárddal itáliai politikája miatt szintén rossz viszonyt ápoló VI. Henrik német-római császár is élénken érdeklődni kezdett.

Richárdot 1193 tavaszán átszállították Speyerbe, ahol a császár egy koncepciós per keretében kívánta elítélni az angol uralkodót. A vád szerint 1192 áprilisában ő gyilkoltatta meg Ausztriai Lipót unkatestvérét, Montferrati Konrád jeruzsálemi királyt, emellett pedig vérig sértette herceget az Akkónál történt zászlógyalázással.

A ravasz Richárd elismerte, hogy a keresztes hadjárat során meggondolatlanul cselekedett, és a császár lábához vetette magát. Ettől a legenda szerint VI. Henrik mellett több fejedelem is meghatódott.

A császár végül elállt a pertől, de továbbra is fogságban tartotta az angol uralkodót. Előbb Trifels várába vitette, ahol több napon keresztül láncra verve tartotta, majd Hagenauba szállíttatta. Richárd számára rendkívül lassan csordogáltak a hónapok, miközben szabadon engedéséről folytak a tárgyalások.

Ausztriai Lipót és a császár hat héten át alkudoztak a királyért kért váltságdíjról, és végül 100 ezer márkában állapodtak meg. A király levélben adott számot édesanyjának, Aquitániai Eleonórának aktuális helyzetéről, a hatalmas váltságdíj előteremtése érdekében pedig számos angliai hatalmasságnak írt üzenetet.

A horribilis összeg kifizetése érdekében a templomok arany- és ezüstkelyheit beolvasztották, és különadót vetettek ki a keresztes hadjáratok költségei miatt egyébként is rendesen megsarcolt népre.

Még a szerzetesrendek is fizettek, igaz ők – szokványos vagyontárgyaik nem lévén – gyapjúban rótták le a váltságdíj rájuk eső felét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
I. Richárd a Szentföldön egy 1905-ös könyvillusztrációnSzaladin fogadja a keresztesek megadását a hattini csata után, 1187.Richárd búcsút int a Szentföldnek 1192 októberébenRichárd király a jaffai csatában, 1192.A láncra vert angol király VI. Henrik német-római császár előtt egy 1866-ban készült illusztrációnA fogságból hazatérő Richárd

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár