2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Michelangelo Dávidjának 3D-nyomtatással készült másolatát küldi Olaszország a dubaji világkiállításra

2021. április 19. 12:44 MTI

Michelangelo Dávidjának minden korábbinál pontosabb, háromdimenziós nyomtatással készült, életnagyságú "digitális" másolatát küldi Olaszország a dubaji világkiállításra.

Csak az két hétig tartott, míg a legmodernebb digitális technikával méretet vettek a firenzei Galleria dell'Academián lévő monumentális szoborról, majd 3D-s nyomtatók segítségével elkészítették a másolatát akrilgyantatömbökből.

Ezt követően kézművesek és restaurátorok hada vette kézbe a kópiát, hogy az a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson az eredetire, utolsóként márványport vittek fel a tökéletes illúzió végett.

Az 5,2 méter magas márványszobor pontos másának rekonstruálásához rendkívül komplex berendezésekre volt szükség – mondta el a feladatra a Firenzei Egyetem által kiválasztott cég, a Hexagon Italia marketingvezetője, Levio Valetti.

A milliméter néhány századáig megközelítettük a valódit, a reprodukció minden korábbi másolatnál jobban tükrözi a valóságot – mondta a szakember.

Hozzátette, hogy az optikai berendezéseknek köszönhetően még csak arra sem volt szükség, hogy megérintsék a reneszánsz remekművet.

A ruhátlan bibliai hős akrilgyanta hasonmása a talapzattal együtt is csak 550 kilogrammot nyom, vagyis tized olyan nehéz, mint az 1501 és 1504 között egyetlen márványtömbből kifaragott szobor.

Az életnagyságú másolat várhatóan április végén érkezik meg Dubajba, hogy ott az olasz nemzeti pavilon ékessége legyen október 1-től 2022. március 31-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár