2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Messziről származó tengerészek is szolgáltak VIII. Henrik kedvenc hajóján

2021. május 21. 11:13 Múlt-kor

Az angol szakácstól a királyné messziről jött íjászáig

A matrózok közül négynek „az íjász”, „a szakács”, „a tiszt” és „az élelmezési tiszt” neveket adták, elsősorban az alapján, a hajón belül hol találták meg csontjaikat, illetve milyen tárgyak voltak a közelükben. Ők négyen, illetve egy ötödik, akit csak „az ifjú matróz” névvel illettek, szinte biztosan Nagy-Britanniából származtak.

„Az íjász” Délnyugat-Anglia valamely kikötővárosából, például a devoni Plymouth-ból vagy a cornwalli Foweyból származhatott, „a szakács” valamivel északabbra, a West Country néven ismert régió partvidékén nevelkedhetett. „A tiszt” Közép-Anglia déli részéből, vagy Wiltshire megyéből származhatott, míg „az élelmezési tiszt” valószínűleg a Temze torkolatvidékének szülöttje volt.

„Az ifjú matróz” esete különös: bár fogainak vizsgálata alapján egyértelmű, hogy szintén a West Country-ban nevelkedett, az ő maradványainak két évvel ezelőtti genetikai vizsgálata afrikai származásra utalt. A Mary Rose sosem hagyta el az Anglia körüli vizeket, azonban a legénység most vizsgált tagjai közül három biztosan jóval délebbi helyeken töltötte ifjúságát.

A maradványai közelében megtalált, észak-itáliai jellegzetességeket hordozó csontberakásos ládáról csak „az úriembernek” nevezett férfi fogazata tanúsága szerint is valahonnan a Földközi-tenger partvidékéről származhatott.

A hajó ácsának kabinjában megtalált tárgyak közt volt számos korabeli spanyol pénzérme, illetve több spanyol stílusú ácseszköz is, és az e helyiséghez legközelebb megtalált ember a fogainak vizsgálata alapján valóban Délnyugat-Spanyolország szülöttje lehetett.

A legénység nyolcadik vizsgált tagját a kutatók „a királyi íjásznak” keresztelték el, mivel bőr csuklóvédőjén kivehető egy gránátalma szimbólum, amely VIII. Henrik első felesége, Aragóniai Katalin spanyol hercegnő gyakran használt jelképe volt. A férfi fogazata alapján Spanyolország legdélebbi vidékeiről, vagy az észak-afrikai Atlasz hegységből származott.

Richard Madgwick, a Cardiffi Egyetem régésze elmondta: „Összesen öt izotópos módszert alkalmaztunk arra, hogy a geológiáról, a tengerparthoz való közelségről, a klímáról és az étrendről nyerjünk ki információt. Már eleve sokat tudtunk ezekről az egyénekről szakmájuk és egyéb körülményeik tekintetében, így ez a tanulmány páratlan részletességgel rekonstruálja életútjukat.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár