A vörösterror 133 napja

Megújult a Kossuth egykori törökországi lakhelyén berendezett múzeum

2016. március 22. 12:23 MTI

Átadták hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeum és a török Kütahya Múzeum munkatársai által közösen felújított Kossuth Lajos Múzeumot. Kamil Saracoglu, Kütahya város polgármestere kijelentette: a múzeum a két nép közötti békét szimbolizálja.

Kossuth Múzeum Kütahyában

Az ünnepélyes átadón Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar-török barátság jelenlegi fővárosának nevezte Kütahyát. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy magyar és török kutatók, hivatalnokok együttes munkájának köszönhető a múzeum. A magyar-török barátság mind a mai napig érvényes és a jövőben is az lesz - nyomatékosította.

Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója - aki történészként Kossuth Lajos kutatója is - beszédében hangsúlyozta, hogy az Oszmán Birodalom nemcsak vendégül látta a magyar államférfit, hanem meg is védte őt a rá vadászó orvgyilkosoktól. Kiemelte: az a tisztelet, az a szeretet hozta létre a múzeumot Kütahyában, amelyet a törökök a magyarok iránt viselnek. Ismet Güral, Magyarország kütahyai tiszteletbeli konzulja kifejtette: Kossuth még az emigrációban sem adta fel a szabadságharc ügyét, kiterjedt politikai levelezést folytatott török és európai vezetőkkel. Egyik legfontosabb tevékenysége az volt, hogy kidolgozta Magyarország új, önkormányzati alapon nyugvó alkotmánytervezetét - tette hozzá.

Kamil Saracoglu, Kütahya város polgármestere kijelentette: ahogy a szigetvári Magyar-Török Barátság Park a két nép közötti békét szimbolizálja, úgy képviseli azt a kütahyai Kossuth Lajos Múzeum is. Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója elmondta: a múzeum 1982-es megnyitása óta ez volt az épületen végzett első átalakítás. Egyrészt frissült a tárlat anyaga, új fegyverek, pénzérmék, ruhák kaptak helyett a kiállításon, másrészt jelentős infrastrukturális változtatás is történt, amely során a ház teljes villamoshálózatát kicserélték. Az átalakításnak köszönhetően a belső tér a modern muzeológiai irányvonalaknak megfelelően friss megjelenést kapott, elegáns lámpatestek, információs táblák és érintőképernyők gazdagítják a dizájnt.

A tárlat megújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8 millió forinttal támogatta. Kossuth Lajos a magyar szabadságharc bukása után elhagyni kényszerült az országot, az Oszmán Biradalom nyújtott neki menedéket. Az osztrákok és az oroszok hiába követelték a török szultántól kiadatását. Kossuthot családjával és kíséretével 1850 tavaszán költöztették Kütahyában abba a XVIII. századi két szintes polgári házba, amely ma a múzeumnak ad otthont. 1851 nyarán hivatalosan közölték Kossuthtal, hogy elhagyhatja a birodalmat. Nyugatra indult, hogy a magyar függetlenség ügye mellé állítsa a közvéleményt.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!