2020. tavasz: Halálos tudomány

Megtalálták a csatamezőt, ahol Julius Caesar vérfürdőt rendezett

2015. december 14. 18:15

Holland kutatók a dél-hollandiai Kessel közelében rátaláltak arra a csatamezőre, ahol Julius Caesar i. e. 55-ben véres csatát vívott két germán törzzsel. Az a legkorábbi csatamező, amelyre Hollandia területén rábukkantak.  

Megtalálták a csatamezőt, ahol Julius Caesar vérfürdőt rendezett

Régészek egy csoportjának állítása szerint bizonyítékot találtak arra, hogy Julius Caesar járt a mai Dél-Hollandia területén. A római hadvezér és két germán törzs között a mai Kessel környékén i. e. 55-ben folyó ütközetben mintegy 150 ezren maradtak ott a csatamezőn.  

Csontvázakat, lándzsahegyeket, kardokat és egy sisakot is találtak az elmúlt három évtized során. A radiokarbonos kormeghatározás, valamint különböző történelmi és geofizikai elemzések révén kiderült, hogy a tárgyak az i. e. 1. századra datálhatók. „ Ez az első alkalom, hogy Caesar és alakulatai holland területen történő jelenlétét egyértelműen kimutatták” – mondta Nico Roymans, az amszterdami VU Egyetem régésze.

A két szóban forgó törzs, az usipesek és tenctherusok a Rajnától keletre fekvő területekről jöttek, és menedékért folyamodtak Caesarnál, a triumvir azonban elutasította a kérést, és nyolc légióját, valamint lovasságát bevetve szétverte a törzsek seregeit. Caesar beszámol a csatáról A gall háború (A Commentarii de bello Gallico) című könyvében, az ütközet pontos helyszíne azonban mindeddig rejtély maradt. A hadvezér leírta, hogy megsemmisítette a törzseket, ami mintegy 400 ezer halottat jelentett volna, az egyetem kutatói szerint azonban a 150 és 200 ezer közötti szám közelebb áll az igazsághoz.

Magazin

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!