2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című kiállítását

2021. augusztus 16. 16:16 MTI

Egy hónappal meghosszabbították az Iparművészeti Múzeum Dresszkód: szecesszió című divattörténeti kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 12-ig látható a Ráth György-villában – tudatta az Iparművészeti Múzeum az MTI-vel.

Női divat
A századfordulón megváltozott a női divat, és ezzel együtt az ideál – a kalapok is aranykorukat élték (Kép forrása: Fortepan/Mészöly Leonóra)

A Múzeumok éjszakájára megnyitott kiállítást már több ezren látták. A 20. század eleji nappali és esti viseletek, fürdő- és sportruházatok, legyezők, pompás kalapok és egyéb kiegészítők további négy héten át várják az érdeklődőket a Városligeti fasor 12. szám alatt található Ráth György-villában – tájékoztatott az Iparművészeti Múzeum. 

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kiállítás a 19-20. század fordulóján élt nők gardróbján kívül az életmódjába is betekintést nyújt az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjteményéből válogatott tárgyegyüttes segítségével.

A korabeli öltözékek és kiegészítők mellett táskák és napernyők bemutatásával felidézik a szecesszió alkotta új, légies nőideált, aki számára már nemcsak a külcsín, hanem a belbecs is különösen fontossá vált.

Az ünnepi események mellett a divatba jött sportolás is a társasági élet egyik fontos terepévé vált. A korcsolyázást például a bálozás egy kevésbé szertartásos verziójának tartották, hiszen ilyen alkalmak során a férfiak és a nők kötetlenül találkozhattak és beszélgethettek.

Ehhez hasonlóan a fürdőzést is – habár a fürdőt és úszást a nemek külön űzték – szintén a társasági élet és közös tevékenység határozta meg.

A sportolás során használt ruhadarabok mellett a hétköznapokon is elterjedtek a kényelmesebb és funkcionálisabb viseletek, meghatározóvá vált például a blúz és a szoknya használata.

A szecesszió egyszerre zárta le a 19. század pompára törekvő viseletét és indította el a 20. század racionális, funkcionalista divatját. 

A kiállítás szeptemberi zárása után nem sokkal újabb tárlat nyílik a Ráth-villában. A Körforgásban című kiállítássorozatban a Romani Design alkotóinak bemutatkozása következik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár