2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Még a 20. században is felbukkantak elefántok a világ harcterein

2022. június 29. 16:17 Múlt-kor

Át az Alpokon

A karthágóiak először az első pun háború (Kr. e. 264-241) során vetették be elefántjaikat a rómaiak ellen. Bár az ormányosok olykor – mint a tuniszi csata (Kr. e. 255) esetében – hozzájárultak egy-egy győzelemhez, a háború kimenetelét nem tudták döntően befolyásolni.

A második pun háború (Kr. e. 218-201) híres hadvezére, Hannibál 218 késő tavaszán többek között 37 harci elefántjával indult el az Ibériai-félszigetről Itália meghódítására.

Nem tudható pontosan, hogy hány elefánt élte túl az Alpok jeges hágóin át történő, rendkívül viszontagságos átkelést, de a trebiai pun győzelem után, Kr. e. 218 végére mindössze egyetlen állat, Surus maradt életben.

Hannibál átkelése a Rhone folyón

Hannibál átkelése a Rhone folyón

Hannibál az Kr. e. 202-ben lezajlott, sorsdöntő zamai csatában nyolcvan ormányosa segítségével kísérelte meg áttörni a római arcvonalat, ám Scipio Africanus eredményes taktikát dolgozott ki az elefántok ellen. A rómaiak kürtjeinek hangjára az állatok egy része annyira megrémült, hogy visszafordult, és saját alakulatait támadta meg.

A többi elefánt előtt a gyalogos egységek szétnyíltak, és hátul mészárolták le a hatalmas állatokat. Scipio zsenialitásának köszönhetően a rómaiak döntő győzelmet arattak, Karthágó pedig már sohasem tudta kiheverni a megsemmisítő vereséget.

Ezt követően a rómaiak is alkalmazni kezdtek harci elefántokat, és Pompeius hívei a polgárháborúban még Julius Caesar ellen is bevetették őket: az Kr. e. 46-ban lezajlott thapszoszi csatában hatvan ormányosuk jelenléte ellenére szenvedtek megalázó vereséget Caesar csapataitól.

Claudius császár Kr. u. 43-ban harci elefántjai segítségével még egy lázadást is levert a frissen meghódított Britanniában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár