2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Még a 20. században is felbukkantak elefántok a világ harcterein

2022. június 29. 16:17 Múlt-kor

Nagy Sándor kontra elefántok

A harci elefántok a Kr.. e. 1. évezredben az indiai uralkodók körében tettek szert a legnagyobb népszerűségre, akik szinte valamennyi csatájukban bevetették őket. Nem ritkán több ezer egyed is a birtokukban volt. A perzsák az indiaiaktól lesték el az elefántok harcban történő alkalmazásának fortélyait, és Kr. e. 331-ben ők ismertették meg elsőként egy, Európából származó uralkodóval a félelmetes állatokat.

A világhódításra törekvő Nagy Sándor Gaugamélánál, a III. Dareiosz ellen vívott ütközet helyszínén tizenöt, Indiából hozott harci elefánttal találta szembe magát. A makedón sereget váratlanul érte az állatok látványa, ezért Nagy Sándor a csata előtti napon áldozatot mutatott be Phobosznak, a félelem istenének.

A hadvezér zseniális hadmozdulatainak köszönhetően a csatát végül megnyerték a makedónok, ám öt évvel később már egy jelentősebb erőt képviselő elefántalakulattal kellett megküzdeniük.

Hüdaszpészi csata

Harci elefántok a hüdaszpészi csatában

A makedón sereg Kr. e. 326-ban a hüdaszpészi csatában ütközött meg a pandzsábi Pauravasz királyával, Pórosszal, és 85-200 elefántjával. Nagy Sándor ekkorra azonban már felkészült a jelenlétükre.

Katonái elsősorban a hajtókat igyekeztek kiiktatni, hiszen a vezető nélkül maradt elefántok saját egységeikre is veszélyesek lehettek, de az állatok érzékenyebb részeire – főként az ormányra – mért csapások is a taktika részét képezték.

Bár az elefántok óriási veszteségeket okoztak a makedón seregnek, sok állat teljesen megvadult, és Pórosz csapatait sem kímélve hagyta el a csata helyszínét. Az ütközetet végül a hódítók nyerték meg.

Nagy Sándor az életben maradt állatokat – a gaugamélai ütközethez hasonlóan – besorozta a saját seregébe, külön titulust (elephantarkhosz) hozott létre az elefántokból álló harci egységek vezetésére, és palotáját is ormányosokkal őriztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár