2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a neandervölgyi ember is gyűjtött vadásztróféákat

2023. január 27. 11:55 MTI, Múlt-kor

A neandervölgyi ősember már 55 ezer évvel ezelőtt trófeákat gyűjtött barlangjában egy spanyolországi leletegyüttes tanúsága szerint. Kutatók szarvas és agancsos állatoktól származó koponyatöredékekre bukkantak a lelőhelyen, amelyek különféle növényevő vadakhoz – őstulkokhoz, sztyeppei orrszarvúkhoz, bölényekhez, gímszarvasokhoz és őzekhez – tartoztak.

neandervölgyi trófea
Szakértők vizsgálják az egyik trófeát (kép forrása: Comunidad de Madrid)

A Des Cubierta-barlang a Lozoya folyó mentén, Madridtól északra található.

Ezen a területen már több, neandervölgyi emberekhez köthető leletet találtak.

A régészek 2009-ben fedezték fel a nyolcvan méter hosszú, két-négy méter széles, zegzugos barlangot. A helyszínen kőszerszámokra, tejfogakra és egy három-öt éves korában meghalt kisgyermek alsó állkapcsának maradványaira bukkantak.

A leletegyüttest Enrique Baquedano spanyol, valamint Tom Higham brit régész és csapata vetette vizsgálat alá – az eredményeket a Nature Human Behaviour folyóiratban publikálták.

Higham elmondta: szokatlannak számít, hogy a kőkorszaki vadászok magukkal vitték a leölt állatok koponyáit, mert azok nagyok és nehezek, miközben alig van értékes hús a csontokon.

A vadászok legtöbbször csak az állatok húsban gazdag részeit cipelték magukkal táboraikba, de a Des Cubierta-barlangban nem ez történt. (A barlang neve „fedetlent” jelent – azért nevezik így, mert a teteje már nem létezik.)

A koponyákat tapasztalt hentesek tisztították meg a felesleges részektől a barlangon kívül – a konzerválás részeként minden bizonnyal az agyat is eltávolították, mondta Higham.

A trófeák rendkívüli száma miatt a kutatók azt gyanítják, hogy valamiféle vadászszentélyként használhatták a barlangot. A szakértők szerint a trófeák gyűjtése és preparálása több nemzedéken át folytatódhatott.

A régészek kiemelték, hogy a neandervölgyi emberek tanulmányukban leírt tevékenysége szimbolikus jelentőségű volt, és nem volt nélkülözhetetlen a létfenntartáshoz. A kutatók eddig csak a homo sapiensnél találkoztak ezzel a jelenséggel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár