2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Máig rejtély, pontosan miként vált köddé Anglia első tengerentúli kolóniája

2021. június 25. 08:45 Múlt-kor

Fába vésett memento

White éjjel érkezett meg a kolónia területére, és arról számolt be, hogy nagyobb tüzet látott égni, mielőtt nappal partra szálltak volna. Hogy megnyugtassák a kolónia lakóit, egész éjjel hangosan énekeltek. Másnap azonban, miután partra léptek, csak annyit láttak, hogy az avar és korhadt fák égtek. A talajon két-három lábnyomot láttak, amelyek vélhetően a helyi indiánokhoz tartoztak.

White abban egyezett meg a többiekkel a távozása előtt, hogy ha a helyi indiánok támadásának lesznek kitéve, akkor felhagyják a kolóniát, és máltai kereszteket vésnek a fába a távozásuk jeleként. Csakhogy White egyetlen ilyet sem talált, kivéve az erődítés egyik oszlopában a „Croatoan”, valamint egy közeli fán található „Cro” feliratot.

Ennyi maradt összesen a kolóniából és a telepesekből, mivel a házakat szabályszerűen lebontották. Ez, és a máltai keresztek hiánya arra utalt, hogy Roanoke lakói békében távoztak a helyszínről.

White-nak nem volt alkalma arra, hogy sokáig vizsgálódjon, mert a vele tartó emberek még éjfél előtt vissza akartak térni a hajókra, ugyanis vihar készülődött.

Az időjárás egyébként is végig kedvezőtlen volt, így hiába hajóztak el Croatoan szigetéig, a három horgonyát is elvesztő hajó kapitánya úgy döntött, hogy folytatja az útját, és nem kutatnak tovább az eltűnt telepesek után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Sir Walter Raleigh megérkezése VirginiábaVirginia Dare keresztelőjeEgy indián – feltehetően Wingina törzsfőnök – egy John White által készített vízfestményenEgy angol telepes erőszakos halálának ábrázolásaWalter Raleigh kereskedelmi kapcsolatot létesít az indiánokkalSecota (vagy Secoton) indián falu ábrázolása

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár