2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Madame Déficit, a büszke bécsi szajha – a széles körben utált Marie Antoinette

2020. június 20. 08:20 Jana Rysánek Schmiedtová

A forradalom zűrzavarában

Annak ellenére, hogy a nép forrongott, és mindenki számított a közelgő katasztrófára, a királynak és királynénak nem volt ideje a politikára. Legidősebb fiuk 1789. június 4-én meghalt tuberkulózisban. Mindössze hétéves volt. A nyáron nagy felfordulás támadt, a forradalmat nem lehetett megállítani.

Ősszel a felbőszült lakosság már a versailles-i kastély kapuja előtt követelt kenyeret. A foglyul ejtett királyi családot átköltöztették Párizsba, ahol a Nemzeti Gárda felügyelete alatt a Tuilleriákban laktak. Az emberek belépőjegyet vásárolhattak, hogy pár méterről megnézhessék a tékozló királynét.

Antoinette az osztrákok közbelépésében bízott, de a helyzet fokozódott. Szeretője, Hans Axel von Fersen segítségével az egész család szökést kísérelt meg. Hintójukkal Varennes városáig jutottak. Itt azonban a postamester felismerte őket az aprópénzre vésett portré alapján. XVI. Lajost hazaárulóak nyilvánították, megfosztották trónjától, és 1793. január 21-én guillotine-nal lefejezték.

1793 októberében forradalmi bíróság elé állították Antoinette-et is. A tárgyaláson államcsőd előidézésében való részvétellel, a lakosság éheztetésével és hazaárulással vádolták. A bizonyítékok azonban hiányoztak. Antoinette a kimerültség ellenére okosan védte magát.

A saját fiával történő erkölcstelen orgiákról szóló hazug állításokat olyan bölcsességgel sikerült megcáfolnia, hogy a teremben lévők tapsolni kezdtek. A bíróság döntése azonban – csakúgy, mint Lajos esetében – nem volt kétséges.

Az esküdtszék – két asztalos, egy zenész, egy kalapkészítő, egy kávéház-tulajdonos, egy parókakészítő és egy nyomdász – meghozta az ítéletet: halálbüntetés!

Kivégzésének napján, 1793. október 6-án esett az eső. Marie Antoinette-nek nem volt meleg ruhája, cipője a nevességtől bepenészesedett. Amikor át kellett öltöznie tiszta vászonruhába, a cellában maradt a börtönőr. A királyné szolgálónője úrnője elé áll, hogy saját testével takarja el őt a férfi pillantásaitól.

A királynét kocsin vitték a Forradalom térre (Place de la Revolution). Amikor leszállt, a vesztőhelyen a tömeg őrjöngeni kezdett. Erről Antoinette tudomást sem vett, odament a guillotine-hoz, és miután bocsánatot kért a hóhértól – ugyanis rálépett a lábára –, azt parancsolta neki:

„Törölje le azt a guillotine-t, nehogy bepiszkolódjon a gallérom!” Dél után tizenöt perccel a nehéz kés süvítő hangja hasította a levegőt, a guillotine lecsapott, és a véres királynéi fő a porba hullott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Marie AntoinetteLajos trónörökösEgyre több pletyka szólt Madame Deficit orgiáiról és a felesleges tékozlásairólA menekülő királyi családot hamar felismerték
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár