2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lelkipásztorrá szeretne válni II. János Pál merénylője

2016. július 13. 12:41 MTI

Ali Agca kész lelkipásztorrá válni, ha Ferenc pápa hajlandó őt fogadni a Vatikánban - ezt a néhai II. János Pál merénylője maga jelentette ki a Canale 5 olasz televíziónak adott interjújában. A mostani interjú olasz készítője emlékeztette Agcát, hogy egyelőre nem hagyhatja el Törökország földjét.

A Törökországban felvett televíziós interjú július 17-én, vasárnap megy majd adásba a Top Secret címet viselő műsorban, de néhány érdekesebb elemét az olasz sajtó már kedden nyilvánosságra hozta. "Kész vagyok pappá válni, ha Ferenc pápa fogad majd engem a Vatikánban" - mondta a török férfi, aki A Szürke Farkasok török terrorista csoport volt tagjaként 1981. május 13-án rálőtt II. János Pálra a Szent Péter téren. A merénylet után azonnal elfogták, és életfogytiglanra ítélték. 1983. december 27-én az akkori katolikus egyházfő személyesen kereste fel merénylőjét  a római Rebibbia börtönben, ahol a nyilvánosság számára ismeretlen beszélgetés folyt közöttük. Agcát 2000-ben az olasz köztársasági elnök kegyelemben részesítette, kiadták Törökországnak, ahol 2010-ben szabadult végleg a börtönből.

A mostani interjú olasz készítője emlékeztette Agcát, hogy egyelőre nem hagyhatja el Törökország földjét, nem léphet be a schengeni övezetbe. A tilalom 2014 decemberében is érvényes volt, amikor az egykori török terrorista vízum nélkül mégis beutazott Olaszországba, hogy a Szent Péter-bazilikában virágcsokrot helyezzen el II. János Pál sírján. A bazilika őrző-védői nem ismerték fel, de néhány nappal később az olasz hatóságok őrizetbe vették, majd kiutasították az országból.

Agca ilyen előzmények után jelentette be a tévékamera előtt lelkipásztori ambícióit, nyilvánosan üzenve a jelenlegi pápának. Elmondta: ez a szándéka már olaszországi börtönévei során is érlelődött benne, miután II. János Pál meglátogatta őt cellájában. "Hosszasan tanulmányoztam az evangéliumot, sok mindenkinél jobban ismerem a szent könyveket. A pápa fogadjon engem, pap leszek, és misét fogok bemutatni" - mondta Agca.

Jelezte azt is, hogy a jövő év májusában el szeretne zarándokolni a portugáliai Fatimába a Mária-jelenések századik évfordulójára (a hívők szerint 1917-ben három pásztor gyerek előtt megjelent és kinyilatkoztatásokat tett Szűz Mária). "Ott szeretnék imádkozni, talán magával a pápával együtt a Madonnához, az én lelki anyámhoz" - tette hozzá, így panaszkodva: "Itt Törökországban úgy élek, mint egy idejét vesztegető nyugdíjas".  

Ezzel Agca arra utalt, hogy - mint korábban is vallotta - önmagát is a fatimai  Szűzanyához kapcsolódó csoda részesének tekinti. II. János Pál ugyanis éppen a fatimai Madonnának tulajdonította a merénylet utáni szerencsés műtétet, életben maradását. Maga Agca is úgy nyilatkozott korábban, hogy éppen a fatimai Szűzanya akaratából tévesztette el a célpontot, amikor lőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár