2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lázadók akarták megakadályozni Japán második világháborús kapitulációját

2020. augusztus 15. 10:52 Múlt-kor

Hajsza a bakelit után

A japán külügyminisztérium táviratára, amelyben a japán felső vezetés tájékoztatta a szövetségeseket a feltétel nélküli megadásról, amennyiben a császárság intézménye sértetlen marad, augusztus 12-én érkezett meg a válasz, amelyet a „Big Six” tagjai csalódottan olvastak.

A szövetségesek ugyanis a császárság intézményének a fenntartásáról és a japán kormányzati rendszer formájának meghatározásáról népszavazással akartak dönteni. A hír hallatára a katonai elit harciasabb része felfortyant. Egy japán őrnagy, Hatanaka Kendzsi pedig cselekvésre szánta el magát, hogy megakadályozza a kapitulációt.

Hatanaka a legfelsőbb katonai vezetéssel, így a hadügyminiszterrel is felvette a kapcsolatot, mindhiába, mert a vezérkar már döntött, hogy támogatja a császár kapitulációját. Hatanakát ez már nem érdekelte, embereivel augusztus 15-én hajnali egy óra tájt körülvette a császári palotát Tokióban és megpróbálta rávenni az ott állomásozó első császári gárda parancsnokát, Mori Takesit, hogy álljon az ügyük mellé. Mori nemet mondott, így golyót kapott a fejébe.

A lázadók lefegyverezték a palotaőrséget. Hatanaka, miután szembesült azzal, hogy egy rádiós stáb is a palotában van, nagy erőkkel kerestetni kezdte a császár kapitulációját tartalmazó, bakelitlemezre vett hangfelvételt. A lemezt nem találták meg, és nem sikerült a Szuzuki Kantaró miniszterelnök elleni merényletkísérlet sem Jokohama városában.

Az uralkodóhoz hű hadsereg viszont mozgásba lendült és egy nagyobb erőt küldött Hatanaka megfékezésére, aki hajnali 5 órakkor pisztollyal a kezében távozott a palotából. A lázadó tiszt egy utolsó, kétségbeesett akcióval megpróbált bejutni a Japán Nemzeti Műsorszolgáltató (rádió) stúdiójába, hogy a néppel beszéljen, és elmagyarázza a puccs fontosságát.

Az épületbe nem tudott bejutni, eközben a palotához megérkezett a keleti hadseregcsoport alakulata Sizuicsi Tanaka tábornok vezetésével és felszólította a palotában tartózkodó zendülőket, hogy adják meg magukat. Sizuicsinak reggel nyolcra sikerült megtisztítania a palotát a lázadóktól. Hatanaka balul sikerült rádiós kalandja után főbe lőtte magát, Hirohito pedig még aznap, 1945. augusztus 15-én tájékoztatta népét országa kapitulációjáról, amelyet a japánok hivatalosan szeptember 2-án a USS Missouri fedélzetén írtak alá.

A második világháború ezzel az aktussal lezárult, ám a japán hadsereg egyes egységei, illetve magányos harcosai még hónapokig, illetve évekig folytatták az ellenállást a Japán által korábban meghódított csendes-óceáni területek egyes részein. Ezen katonák közül Onoda Hiroo abszolút rekordtartó, hiszen csak 1974-ben jött elő a dzsungelből és tette le a fegyverét a Fülöp-szigeteki Lubang szigetén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy amerikai tengerészgyalogos M1 Thompson-géppisztollyal lő egy japán állást az okinavai csata folyamán, 1945.A szovjet Csendes-óceáni Flotta matrózai kitűzik a zászlót Port Arthurban (RIA Novosti archive, image #834147 / Haldei / CC BY-SA 3.0)Egy templom Nagaszakiban hat héttel a bombázás utánSzuzuki Kantaró miniszterelnökHatanaka Kendzsi

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár