2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Különös „madárember” maradványai kerültek elő Szibériában

2019. június 4. 14:48 Múlt-kor

Egy 5000 éves szibériai sírban egy különleges jelmezben eltemetett ember maradványaira bukkantak régészek – ruhája több tucat, akár 50 madárcsőrből is állhat, amelyek vélhetően kócsagoktól vagy darvaktól származhatnak.

madárember
Kép forrása: siberiantimes.com

Az uszty-tartaszi régészeti lelőhelyen megtalált férfi vélhetően a sámán szerepét tölthette be egy, a nyugat-szibériai bronzkor Ogyinov-kultúrájához tartozó közösségben. Bár a csőrök ornitológus szakértői vizsgálata még nem történt meg, a kutatók szerint valószínűleg kócsag- vagy darucsőrökről van szó.

Mivel a csőrökön nem találhatók furatok, az is kérdés, hogy miként kapcsolhatták őket össze egymással. A kutatók egyaránt lehetségesnek tartják, hogy a madárcsőrök ruha vagy fejdísz részei voltak. Tanulmányozásukhoz való aprólékos szétválasztásuk nagy valószínűséggel több hónapba fog telni.

„A csőrök a koponya hátuljánál voltak összerakva, a nyak mentén, mintha egyfajta nyakörvként védték volna tulajdonosukat, amíg itt élt” – mondta el Lilja Kobjeljeva, a Novoszibirszki Régészeti és Etnográfiai Intézet kutatója.

A „madárembernek” becézett férfi sírja közelében a régészek egy másik, többrétegű sírra is bukkantak, amelynek felső szintjén egy öt, illetve egy tíz év körüli gyermek maradványai voltak eltemetve, egy alájuk helyezett fa elválasztó alatt pedig egy felnőtt férfiéi, amelyek mellett egy bronzkori „szemüveg” is el volt helyezve.

A „szemüveg” két lyukas korongból és egy nyeregszerű összekapcsoló elemből áll. A két korong belső oldalán szerves anyagmaradványokat is találtak. A régészek szerint a különös szerkezet lehetett egy halotti maszk része is, vagy valamiféle különleges fejdísz, amelyet talán szintén egy sámán viselhetett.

A férfi mellett találtak továbbá öt csiszolt, félhold alakú kőékszert, amelyeknek talán szintén rituális szerepe lehetett. Ezek a férfi bal karjánál, illetve dereka körül helyezkedtek el. „Ezek igen egyedi tárgyak, és örülünk, hogy rájuk találtunk” – mondta Kobjeljeva.

„Mindkét férfi különleges szereppel bírhatott a közösségben. Azért mondom ezt, mert már egy ideje dolgozunk ezen a lelőhelyen, és több mint 30 temetkezést tártunk fel. Mindegyikben érdekes leletek voltak, de a korábban találtak közt semmi sem volt annyira lenyűgöző, mint az e két sírból való felfedezések. Feltételezzük, hogy mindkét férfi valamiféle pap lehetett.” – mondta a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A különös „szemüveg” (kép forrása: siberiantimes.com)A madárcsőrök (kép forrása: siberiantimes.com)A „szemüveggel” eltemetett férfi (kép forrása: siberiantimes.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár