2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Köszönés és búcsúzás: a csimpánzok is ismerik az emberek világának udvariassági formuláit

2021. augusztus 17. 13:18 MTI

Játék, bundák tetvetlenítése és közös feladatok: a legújabb brit-svájci kutatás megállapította, hogy a csimpánzok és a bonobók sem „in medias res” kezdenek bele tevékenységeikbe, az emberekhez hasonlóan a köszöntés és a búcsúzás elengedhetetlen része a kommunikációnak. 

Az emberek világában udvariatlannak számít egy beszélgetést elbúcsúzás nélkül befejezni vagy egymás köszöntése nélkül egy közös feladatot elkezdeni.

A Neuchateli Egyetem és a Durhami Egyetem Raphaela Heesen biológusai hasonló magatartást figyeltek meg állatkertben tartott bonobóknál és a közönséges csimpánzoknál is. 

A kutatók elemezték, hogy mi történik, mielőtt és miután az állatok kölcsönösen tetvetlenítik a bundájukat vagy együtt játszanak. A bonobók az esetek 90, a csimpánzok 70 százalékában adtak le célzott jelzéseket, mielőtt közös tevékenységbe fogtak.

A közös játék vagy a bundagondozás után a kommunikáció – mint amilyen az érintés, a kézfogás vagy a kölcsönös szembenézés – ennél is markánsabb volt.

Érdekes módon – írják a kutatók az iScience tudományos lapban – a bonobók gyengébb jelzéseket küldtek, amikor partnerük egy hozzájuk társadalmilag közelebb álló csoport tagja volt.

Ez hasonló ahhoz a magatartáshoz, amelyet az embereknél társasági etikettnek vagy udvariasságnak tartunk. „Ha az ember egy jóbaráttal lép interakcióba, sokkal kisebb valószínűséggel törődik az udvarias kommunikációval” – írja a tanulmányban Raphaela Heesen.

A kutatók szerint ez a bonobók és csimpánzok körében megfigyelt kommunikáció segíthet a kölcsönös elkötelezettség eredetének, és az emberi evolúció egyes lépéseinek megértésében.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Csimpánzok Tanzániában – Jane Goodall több évtizedes megfigyelései során azt tapasztalta, hogy nem csak közösen vadásznak, hanem háborúznak is egymással a főemlősök

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár