2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyom nélkül tűnt el börtönéből a hírhedt biatorbágyi vonatrobbantás elkövetője

2021. szeptember 13. 19:43 Múlt-kor

90 éve, 1931. szeptember 13-án, éjfél után alig 20 perccel egy hatalmas robbanás zavarta meg a biatorbágyi éjszakát. A Bécs felé tartó nemzetközi gyorsvonat áthaladása közben robbanóanyag aktiválódott a viadukton, a mozdony és a mögötte haladó vasúti szerelvények 26 méteres mélységbe zuhantak. Az óriási sajtóvisszhangot generáló, 22 áldozat életét követelő tragédiát statárium, a kommunisták üldözése, valamint Matuska Szilveszter beismerő vallomása követte. 

Biatorbágy
Roncsok a biatorbágyi viaduktnál – 1931. szeptember 13-án Magyarországnak szembe kellett néznie a merénylet tragikus következményeivel

Tragikus éjszaka

Szombaton késő este, fél tizenkettőkor indult a Keleti pályaudvarból a Bécs felé tartó, Bukarest-Ostende vonalon közlekedő nemzetközi gyorsvonat. Éjfél után 20 perccel, a biatorbágyi viadukton tragikus hirtelenséggel ért véget az utazás. 

A völgyhídon bomba robbant. Az 1,5–2 kg tömegű gyilkos fegyvert már jóval a vonat érkezése előtt a helyszínre szállította a tettes, Az Est korabeli tudósítása alapján a nyomozóhatóságok szakértővel álltak szemben: 

„A bomba elkészítése és elhelyezése szakértelmet árul el, bár alapjában véve primitív módon történt. Két egyszerű villany zseblámpa-elemet helyeztek egymás mellé. Az áramot nem kapcsolták be, hanem a szerkezetet úgy konstruálták meg, hogy a viaduktra rámenő vonat nyomán hozza létre az elektromos kapcsolást. A villamos zseblámpa zsinór által össze volt kötve egy kis úgynevezett vulkánfiber strand-kofferral. Ebben egy darab egygramos robbanógyutacs volt, alkalmasint nátriumhidrogén. A vonat nyomása a két zseblámpa-elemet bekapcsolta, ez működésbe hozta a zsinóron keresztül a robbanógyutacsot, az pedig a vulkánfiber- kofferon levő robbanószert.”

A Bécs felé tartó mozdony még sértetlenül áthaladt a robbanóanyag felett, de a második és harmadik kocsi aktiválta a halálos fegyvert. A vágányrész megszakadt, a mozdony, a poggyászkocsi, és további 4 személykocsi a 26 méteres mélységbe zuhantak. A hátralévő szerelvényeket a szerencsén túl a mozdonyvezető mentette meg, akinek hősi halálát igazolta, hogy kezét a fék fogantyúján találták meg: a kisiklást követően egyből fékezni próbálta a járművet. A tragédia egyetlen szerencsésnek mondható mozzanata, hogy a másodpercek töredéke alatt a kötőlánc is elszakadt,  így a további szerelvények – ugyan nem maradtak helyükön – a halálos zuhanástól az utasaikkal együtt megmenekültek.

A elhunyt utasok mellett a lapok beszámoltak egy bizonyára szerencsés csillagzat alatt született bicskei birtokos, bizonyos Pálffy-Daun József csodával határos megmeneküléséről. A kíváncsi utas kinyitotta a robogó vonat ajtaját, és ellenőrizte, hogy közeledik-e az állomás. Egyes források szerint „kivágódott” a kocsiajtón keresztül, és 15 métert zuhant, ezzel szemben hihetőbbnek tűnik Az Est verziója, ahol arról számoltak be, hogy Pálffy-Daun önként ugrott le a lépcsőről, és a dagonyába zuhanva ért sértetlenül földet. 

A szerencséje mellett repülőtiszti múltja is segítette a Biatorbágy lakóinak értesítéséről lemaradó túlélőt. A detonáció okozta rémületben a helyi szervek már leadták a vészjeleket Budapestre, a mentősök és az orvosok toborzása viszonylag gyorsan megtörtént, az egységek gyorsan megérkeztek a terrorcselekmény színhelyére.

A közhangulatot is befolyásoló tragédia a sajtóban is óriási visszhangot kapott, noha eltérő hangsúllyal kerültek a tudósításokba a bulváros részletek, a halottak tragédiáját részletező, rendkívül naturalisztikus ábrázolások, valamint a lehetséges konspirációkat felfedni kívánó találgatások. 

Az emberi lélek rezgéseit célozta meg a 8 Órai Újság hasábjain megjelenő, kiemelt mondat: „Ezt a halálhörgést és jajveszékelést egyikük sem fogja elfelejteni amíg él.” Az egyszerűbb panelekkel operáló, szemléletességre törekvő Friss Ujság is szemléltetni akarta a gyászos helyszínt: „Vér és borzalom éjszakája”; „Széttépett hullák, jajjgató sebesültek egymás hegyén-hátán” – ezekhez hasonló kifejezésekkel találkozhatott a rémült olvasó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Emberek kutatnak sebesültek után a romok közt (Kép forrása: Fortepan/Fortepan)Matuska Szilveszter, a rejtélyes elkövetőA „nagytakarítás” utáni látkép (Kép forrása: Fortepan/Fortepan)Roncsok mindenütt (Kép forrása: Fortepan/Becker György)Óriási tömeg gyűlt össze a tragédia színhelyén

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár