2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílik Gyulán a csendéletfestő Pentelei Molnár János képeiből 

2024. szeptember 2. 11:20 MTI

Pentelei Molnár Jánosnak, az egyik legnagyobb hazai csendéletfestőnek nyílik kiállítása a gyulai Kohán Képtárban szeptember 5-én. A művész élete több ponton kötődik Békés vármegyéhez és Gyulához –  közölte a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc NKft. közleményben az MTI-vel.

Pentelei
Pentelei Molnár János a burgonya szüretelését bemutató festménye

Pentelei Molnár János már életében, az 1910–20-as években elismert alkotó volt. Több ösztöndíjat nyert. 1915-ben Állami nagy aranyérmet kapott a Paprika csendélet című alkotásáért. A díjat Rippl-Rónai József elől hozta el.

Az uralkodó, I. Ferenc József császár és király is kifejezetten kedvelte a munkáit, számtalan alkotását megvásárolta a Budai Királyi Palotába vagy bibliai témájú festményeit, oltárképeit adományozta egyházaknak.

Pentelei a Benczúr Gyula-iskola növendéke, majd később a Benczúr Társaság elnöke, több képzőművészeti kiállítás kurátora volt.

Pentelei Molnár János pályája elején elsősorban az elesettekkel és szegényekkel, majd bibliai kompozíciókkal foglalkozott. Rövid pályafutására portré-, életkép-, tájkép- és csendéletfestészete tette fel a koronát, s vált általa korában és napjainkban is népszerűvé.

Az 1878-ban született alkotó fiatalon, mindössze 46 évesen hunyt el 1924. november 10-én, ecsettel a kezében, a gyulai József nádor Tüdőszanatóriumban. A kórteremben is festett ugyanis, utolsó ismert műve a Gyulai őszi táj kukoricatörés után.

A festőművész kedvelt, egyúttal azonban nem teljesen feltárt öröksége külföldön ezernél több, idehaza néhány száz alkotás formájában forog kézen, gazdagítja gyűjtők anyagát.

Művei szerepelnek a Magyar Nemzeti Galériában, s megvásárolhatók aukciósházakban.

Halálának 100. évfordulója alkalmából, idén tavasszal Dunaújvárosban (a korábbi Dunapentelén, a festő szülőhelyén), majd Perkátán, ősszel pedig Gyulán látható a gyűjtemény.

A Gyulán megvalósuló kiállítás a Boda József magángyűjtő tulajdonában lévő kollekcióból több mint 40 festményt mutat be. A tárlat, amelynek kurátora Gyarmati Gabriella művészettörténész, november 17-ig látható a Kohán Képtárban – írták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár