2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Holttest vagy baba? A kísérteties mexikói menyasszony, La Pascualita rejtélye

2018. augusztus 14. 14:38 Múlt-kor

A helyi legenda szerint egy mexikói esküvői ruhaüzlet tulajdonosa bebalzsamoztatta lánya holttestét, majd próbababaként kiállította kirakatában. A csaknem 90 éves történet igen valószínűtlen viszonyokat feltételez, egyértelműen azonban sosem cáfolták.

La Pascualita

A bebalzsamozott holttestek kiállítása korántsem szokatlan dolog – a Vatikánban több pápa tartósított maradványai is megtekinthetők, és még napjainkban is tömegek járnak megnézni Lenin holttestét a moszkvai Vörös téren található mauzóleumban. E bebalzsamozott maradványoknak azonban, bármennyire morbidnak is tartjuk esetleg nyilvánosság előtti kiállításukat, történelmi jelentőségük van.

Nem éppen ez a helyzet a La Pascualita néven ismert látványossággal: az északnyugat-mexikói Chihuahua város egyik híres attrakciójának jelentőségét az adja, hogy csaknem egy évszázada vita folyik arról, vajon emberi holttest-e, avagy egy egyszerű ruhabolti próbababa. Minden bizonnyal életszerűbb, mint bármelyik baba, amellyel napjaink ruházati üzleteiben találkozni. Nem csupán arca tűnik emberinek (ezt külön hangsúlyozzák is vastag szempillái és üveges szemei), de kezei és fülei is, lábain pedig még visszerek is láthatók.

A velük hirdetett ruhák kiemelése érdekében kevésbé részletgazdag próbababákkal ellentétben La Pascualitán nem az általa viselt gazdagon díszített menyasszonyi ruha az első dolog, amit észrevesz az ember – ez pedig nyugtalanítóan életszerű megjelenésének köszönhető. Ezeket az emberek már akkor elkezdték észrevenni, amikor a baba először megjelent a La Popular nevű chihuahuai esküvői ruhabolt kirakatában 1930. március 25-én. A helyiek figyelmét nem csupán maga az életszerűség keltette fel, de egy konkrét személyhez való hasonlósága is: szakasztott mása volt az üzlet tulajdonosa lányának, Pascuala Esparzának.

A történet szerint a lány éppen férjhez menni készült, amikor egy tragikus pillanatban harapás érte egy fekete özvegytől, amibe éppen esküvője napján halt bele. Nem sokkal halála után pedig megjelent a baba a kirakatban, aminek nyomán azonnal elkezdtek terjengeni a híresztelések, miszerint az üveg mögött egyáltalán nem egy baba, hanem a hajdani menyasszony tökéletesen tartósított holtteste áll – ezért is nevezték el róla.

Az évtizedek során az üzlet vásárlói több alkalommal állították, hogy La Pascualita szemei követik őket a boltban, de olyat is, hogy miután elfordultak a babától, majd újból ránéztek, más helyzetben volt. Jelenléte még az üzlet dolgozóit is képes nyugtalanítani – ahogy egyikőjük megjegyezte: „Ahányszor Pascualita közelébe megyek, elkezd izzadni a tenyerem. Kezei nagyon valósághűek, és még visszér is van a lábán. Úgy gondolom, ez egy valódi ember.”

Egy másik helyi legenda szerint valóban csupán egy baba, vagy legalábbis annak indult. A történet e változata szerint egy arra látogató francia bűvészt annyira rabul ejtette a menyasszonyi ruhába öltöztetett baba, hogy éjjelente a kirakathoz ment és életre keltette, majd körbetáncolta vele a várost, hajnalban pedig visszavitte az üzletbe.

Bármi is eredetének igaz története, La Pascualita valódi legendává nőtte ki magát az évtizedek folyamán. Keletkezésének részletei ma már bizonyíthatatlanok, és még a Pascuala Esparza név is lehet akár utólag kitalált is. Igencsak valószínűtlennek tűnik, hogy egy bebalzsamozott holttest – bármilyen alapos eljárással is tartósították – épen maradhat az égető mexikói nap alatt egy bolt kirakatában évtizedeken keresztül. Lenin holttestét például rendszeres „karbantartásnak” vetik alá 1924-es halála óta, a test óhatatlan amortizációja miatt pedig egyre nagyobb részét helyettesítik szintetikus anyagokkal.

Az üzlet jelenlegi tulajdonosa, Mario González rendszerint kitérő válaszokat ad az érdeklődők kérdéseire, ő azonban kétségkívül a legenda fenntartásában érdekelt – ezt jelzi az is, hogy az üzlet többi próbababájával ellentétben La Pascualita ruháját mindig függöny mögött cserélik, és csupán bizonyos alkalmazottak foglalkozhatnak vele. „Hogy igaz-e? Tényleg nem tudnám megmondani” – mondta González egy interjúban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár