2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Híres emberek bizarr szokásai II.

2015. március 2. 11:02

Ki volt az a festő, aki másnaposan szeretett alkotni? Miért kezdett el kokainozni Freud? Melyik római császár fogyasztott rendszeresen madáragyat? Mit evett ebédre Ingmar Bergman? Hét olyan történelmi személyt mutatunk, akinek furcsa szokására nem csak a kortársak kapták fel a fejüket.

A "kokainista" orvos, akinek fogkrémjét felesége intézte

A morvaországi Freibergben (ma Pribor, Csehország), zsidó kereskedőcsaládba született osztrák orvos, Sigmund Freud a pszichológia történetének egyik legnagyobb hatású alakja volt. Jogásznak készült, ám végül a bécsi orvosi egyetemre iratkozott be, s miután azt elvégezte, mint idegorvos eleinte elektroterápiával kísérletezett, aztán áttért a hipnózisra, végül az ún. szabad asszociációs módszerrel faggatta a hozzá forduló betegeket. Ha nincs Freud, talán ma sem tudjuk, mi a libidó vagy az Ödipusz-komplexus - nem véletlen, hogy elméleteit eleinte hitetlenkedve és ellenkezve fogadták kor-és tudóstársai.

Szakmai ártalom, hogy miután a pszichoanalízis megteremtője - még pályája elején - a kokain élettani hatását tanulmányozta, éveken át a szer függője lett. Freud sokáig védte álláspontját, miszerint a kokain nagyon sok mentális és fizikai gondra kínál gyógymódot, s tudományos cikkek, illetve esszék tucatjában ajánlotta orvosi felhasználásra, akár antidepresszánsként. A 83 éves korában, akkor már számos műtéten átesett, állkapocsrákban elhunyt neurológusnak volt még egy rossz, ám kevésbé ártalmas szokása: minden áldott reggel felesége tette rá a fogkrémet fogkeféjére. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár