A vörösterror 133 napja

Hatalmas viking lakomacsarnokot azonosítottak a föld alatt

2014. december 16. 09:00

Egy ötven méter hosszú viking épület maradványait azonosították a dél-svédországi Vadstena mellett régészek földradar segítségével. 

vikingek
A norvégiai Lofoten szigeteken talált épület maradványai

A Svédország déli részén található Aska dombról régóta úgy sejtették, hogy halomsír lehet, de a régészek a Journal Archaeological Prospection legújabb számában közzétett tanulmányukban leírják, hogy a maradványok egy nagyméretű, feltehetően viking kori épület alapjai voltak. A házat minden valószínűség szerint egy viking uralkodócsalád tagjai lakták, akiknek sírjait a közelben tárták fel.

"Ismerünk több párhuzamot, olyan épületeket, amelyeket az elit használt: ilyen Fornsigtuna Stockholm mellett, illetve Lejre, Roskilde közelében. A hasonlóság azonban az Ó-Uppsalánál feltárt lakomacsarnokot vizsgálva a legszembetűnőbb. Ezek az építészeti minták a két terület közötti intenzív kommunikációra utalnak" - mondta el Martin Rundkvist, az Umeå Egyetem munkatársa.

Viking

Gamla Uppsala (Ó-Uppsala)

A duplafalú, lakomák megrendezésére szolgáló terem eredetileg 50 méter hosszú és 14 méter széles volt, négy bejárattal rendelkezett, közepén pedig egy hatalmas tűzhely volt. "Kutatásunk bebizonyította, hogy a noninvazív geofizikai módszerek alkalmasak lehetnek a hasonló épületek azonosítására máshol is. A kutatók anélkül becsülhetik meg az adott épület korát, hogy kiterjedt régészeti terepmunkába kezdenének" - fogalmazott Andreas Viberg kutatásvezető, a Stockholmi Egyetem Régészeti Kutató Laboratórium munkatársa.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!