2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Hatalmas távolságokra eljutottak ötezer éve a luxuscikknek számító díszes strucctojások

2020. április 9. 14:42 MTI

Ötezer éve luxuscikknek számítottak a díszített strucctojások: brit kutatók gazdagon díszített strucctojások készítésére és kereskedelmére utaló bizonyítékokra leltek. Eredményeikről az Antiquity című folyóiratban számoltak be.

A strucctojásokat nagy gonddal gyűjtötték, és nagy távolságokat megtéve kereskedtek is velük. Finoman ívelt levelekkel, karcolási technikával részletesen megrajzolt kosfejjel és mesterműnek beillő festményekkel ékesítették őket. Az így dekorált strucctojásokat a mediterrán civilizáció elitje nagyra értékelte a bronz- és vaskorban.

A Bristoli Egyetem tudósai elektronmikroszkóppal vizsgálták a tojások kémiai összetételét, hogy meghatározzák eredetüket és az apró jelölések alapján többet megtudjanak készítésükről.

"A dekorált strucctojások készítésének teljes folyamata sokkal összetettebb, mint ahogyan azt elképzeltük" - mondta a kutatást vezető Tamar Hodos.

A mediterrán struccok a Földközi-tenger keleti térségében és Észak-Afrikában voltak honosak. Különböző izotópos indikátorok segítségével a tudósok meg tudták állapítani, hogy melyik tojás mely térségből származott.

"Ami minket leginkább meglepett, az az, hogy mindkét térség tojása a másikban is megtalálható volt, ami kiterjedt kereskedelmi utakra utal" - mondta Hodos.

A kémiai elemzések szerint a tojásokat valószínűleg vadon élő struccoktól gyűjtötték. Ez korántsem volt kockázatmentes, tekintve az óriási madarak által jelentett veszélyt.

A szakemberek    megállapították azt is, hogy idő kellett a tojások megszáradásához az előtt, hogy hozzákezdhettek volna a karcolásukhoz, ehhez pedig biztonságosan kellett tárolni őket.

A raktározás hosszú távú befektetés volt, ami a begyűjtést jelentő kockázattal együtt megnövelte a tojások luxusértékét - fejtette ki a szakértő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár