2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas római pénzleletre bukkantak búvárok Szardínia partjainál

2023. november 7. 13:21 MTI

Mintegy 30-50 ezer, 4. századból származó, kitűnő állapotban fennmaradt, római bronz érmét találtak a szardíniai partok közelében – közölte az olasz kulturális minisztérium.

ásatás
Az érmék többségét a tengerifű és a part közötti homokos szakaszon találták meg, ami arra utal, hogy egy vagy több hajóroncsból származhatnak

Mintegy 30-50 ezer, i. sz. 4. századból származó, kitűnő állapotban fennmaradt, római bronz érmét találtak a szardíniai partok közelében – közölte az olasz kulturális minisztérium.

A közlemény szerint egy olasz búvár fedezte fel a különleges leletet, amikor fémes csillogásra lett figyelmes a tengerfenéken.

Miután értesítette a hatóságokat, a műkincsvédelem és a minisztérium tengeri régészeti csoportja is szakértő búvárokat küldött a helyszínre.

Az i. sz. 4. század első feléből származó érmék a földközi-tengeri sziget északkeleti partjától nem messze pihentek a tengerifűben.

A The Guardian hétfőn publikált cikke szerint az olasz kulturális tárca nem közölte, hogy pontosan mikor történt a felfedezés, de azt elárulták, hogy az érméket Arzachena közelében találták meg.

Jelenleg is folyik az érmék vizsgálata, de a pontos számukat még nem közölték. A becslések szerint legkevesebb 30 ezer érméről van szó, de lehet akár 50 ezer is.

Az érmék a pénzügyi reformot bevezető Diocletianus császár korában vert úgynevezett follisok. A lelet minden darabja kivételesen jó állapotban maradt fenn, még a megrongálódott darabokon is olvashatók a feliratok a minisztérium közlése szerint.

Luigi La Rocca, a szardíniai régészeti hivatal illetékese az utóbbi idők egyik legjelentősebb leleteként beszélt az érmékről. Hangsúlyozta, hogy a felfedezés újabb bizonyítéka a tengerfenéken őrzött régészeti örökség gazdagságának.

Hasonló leletre bukkant 2013-ban a nagy-britanniai Devonban Laurence Egerton, aki fémkeresővel vizsgálta a talajt. Az amatőr kutató a 22 888 follist pár száz méterre egy ókori római villa és egy katonai erődítmény maradványaitól találta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár