2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gladiátorok és táncház is várja a látogatókat jövő hétvégén az aquincumi Amfifeszten

2023. szeptember 1. 11:26 MTI

Idén ismét megrendezik az Amfifesztet Budapesten, az aquincumi katonavárosi amfiteátrumban szeptember 8. és 10. között: az aquincumi katonavárosi amfiteátrumban gladiátorok, római katonák és barbár harcosok láthatók, valamint ókori divatbemutatóval, táncházzal és koncerttel várják a látogatókat.

Amfifeszt
Gladiátorbemutató a tavalyi Amfifeszten

Az intézmény csütörtöki közleménye szerint a rendezvény szeptember 8-án este fél hétkor a Fő térről induló időutazó, történelmi felvonulással kezdődik: az amfiteátrumba vezető úton együtt menetelnek majd Óbuda történeti korszakait megidéző csapatok a római gladiátoroktól a középkori lovagokon át a reformkori polgárokig a korszakokhoz illő zenei aláfestéssel.

Mint írják, az amfiteátrumba érkezőket az ünnepélyes megnyitó és római áldozatbemutatás után látványos buzogány- és tűzzsonglőr-bemutatók várják, a péntek estét középkori hangulatú koncert és táncház zárja.

Szombaton és vasárnap az amfiteátrum arénájában a látogatók megtekinthetik, hogyan edzettek és csaptak össze a gladiátorok, valamint azt is megtudhatják, hogyan lett valaki e különleges mesterség űzője.

Az amfiteátrum közönsége a gladiátorokon kívül láthat barbárok és római legionáriusok közötti ütközeteket, figyelemmel kísérheti, hogyan harcoltak a kelták, illetve hogyan kötöttek szövetséget a kvádok és a szarmaták, de az is kiderül, mi az a kimber vérjóslás – olvasható a közleményben.

Hallhatók majd ritka történetek a görög-római mitológiából és a kaukázusi nart legendák világából, az ókor trendjeit pedig egy római divatbemutató keretében ismerhetik meg az odalátogatók.

A résztvevők megtudhatják, hogyan zajlott egy római rabszolgavásár és tárlatvezetés, valamint régészeti előadások révén megismerhetik Aquincum ókori múltját és római örökségét.

A hétvége mindkét napján 10 és 18 óra között ősi hagyományokat ápoló mesterek tartanak bemutatót, a gyermekeket kézműves foglalkozások és egy miniatűr ásatás várja, valamint ókori tanítómester segíti a római kalligráfia elsajátítására vágyókat.

A látogatók a rómaiak és az ókori Pannonia területén, valamint a tartomány határain túl élő népek életmódjával és szokásaival is megismerkedhetnek a hagyományőrzők táboraiban, az érdeklődőket római szépségszalon és jósda várja, valamint lesz bátorságpróba és családi játék – olvasható a közleményben.

A belépés a rendezvény mindhárom napján ingyenes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár