A vörösterror 133 napja

Gigantikus szökőár söpört végig ezer éve egy dél-kínai szigeten

2019. január 7. 13:49 MTI

Mintegy ezer éve történt szökőár maradványait, nagy mennyiségű porcelántörmeléket tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartomány vizeiben lévő Nanao sziget partjain.

Cunami

A kínai Műszaki Tudományegyetem, valamint a Kelet-kínai Általános Egyetem tudósainak vezetésével végzett kutatások szerint a Hongkongtól 250 kilométerre elterülő Nanao partjainak üledékrétegei a Szung-dinasztia korából (960-1279) származó kőtörmeléket és porcelándarabokat tartalmaznak. Su Kao, a kelet-kínai egyetem munkatársa elmondta, hogy a sziget délkeleti csücskén lévő Szungcsing területen civilizált város állt, amely hivatalos égetőkemencékkel rendelkezett. Itt készítették a porcelánt a Szung-dinasztia középső periódusában.

A szökőár lerombolta a várost, semmilyen más kulturális emlék nyomát nem találták az üledékben a későbbi periódusokból egészen a Ming-dinasztia (1368-1644) kései időszakáig. A híres Nanao-1, egy ősi kereskedelmi hajó a sziget partjaitól 2 kilométerre süllyedt el mintegy 69 évvel a szökőár előtt. A régészek a roncsról származó több mint 20 ezer antik darabot, köztük porcelánt és bronz érméket tártak fel.

A szökőár 1076-ban söpört végig Kína déli partvidékén a dél-kínai-tengeri Manila-árokban történt nagyerejű földrengés nyomán. A cunami kínai kutatók szerint a térség drasztikus kulturális hanyatlását idézte elő. Kínai kutatók 2013-ban találták az első bizonyítékokat a mintegy ezer éve történt szökőárra a Dél-kínai-tengerben lévő Tungtao szigetén. A sziget körül megfigyelték, hogy a korallzátonyok és a kőzetek mintegy 200 méterre elmozdultak a szigettől. Arra a következtésre jutottak, hogy ezt csak igen nagy erejű ár volt képes előidézni.

A kutatások alapján kezdődött meg Kínában az adatok gyűjtése az esetleges szökőárveszélyről a Dél-kínai-tengerben, tavaly a Manila-árokba szökőár-előrejelző bójákat telepítettek.

Kína déli partvidéke a világ egyik legsűrűbben lakott területe, itt terül el Hongkong, Makaó, Hsziamen és a több mint nyolcmilliós Kanton. A térségben működik a kelet-ázsiai ország számos atomerőműve. Az atomerőművek szökőár általi sebezhetőségét megmutatta a Japánt 2011-ben megrázó földrengés nyomán keletkezett cunami, amely tönkretette a fukusimai atomerőművet, jelentős környezeti katasztrófát okozva.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!