2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltalálók, akik a saját találmányuk áldozataivá váltak II.

2014. november 24. 12:34

A vérátömlesztő fehérorosz

Alexander Bogdanov az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt kulcsfigurája és Lenin egyik legfőbb riválisa volt egészen 1909-ig, amikor kizárták a pártból. A fehérorosz nép leghíresebb forradalmára a Szovjetunió fennállásának első évtizedében a mindenkori kormány egyik legélesebb kritikusa volt, ám bírálatait úgy fogalmazta meg, hogy nem hagyta el a marxista alapokat. Többször vádolták meg ellenfelei nyugatbarátsággal, s igyekeztek kiforgatni a proletár kultúráról vallott nézeteit; egy alkalommal például öt hetet töltött a hűvösön.

Bogdanov kipróbálta magát a sci-fi írásban is, 1908-ban megjelenő, Vörös Csillag című utópisztikus regénye a Marson játszódott. A tanári, a közgazdász, a filozófusi és az orvosi pályán is megforduló polihisztor 1924-ben az örök fiatalság, illetve a fiatalítás titkát kutatva vérátömlesztéssel kísérletezett. Többek között Lenin nővére, Marija Uljanova is önkéntesként vállalta, hogy részt vesz a kísérletekben.

Miután átesett tizenegy vérátömlesztésen, Bogdanov elégedetten nyugtázta, hogy javult a látása, a kopaszodása lelassult, és egyéb pozitív hatást is feljegyzett naplójába. Leonyid Kraszin bolsevik politikus például azt írta a feleségének, hogy "Bogdanov hét, nem is, tíz évvel fiatalabbnak látszik". Pechére a tizenkettedik vérátömlesztés során rosszul választotta ki a véradót, egy maláriás és tuberkulózisban szenvedő diákot, s hamarosan meghalt. Néhányan azonban azt állítják, hogy a kutató öngyilkos lett, ugyanis azt megelőzően egy igen zaklatott politikai levelet írt. Mások szerint a diák egészséges volt, azonban a vércsoportja nem egyezett Bogdanovéval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár