2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éppen azért tanult művésznek Leonardo da Vinci, mert törvénytelen gyermek volt

2021. augusztus 18. 15:26 Múlt-kor

Az emberi test és lét rejtelmei

Leonardo már Verrocchio műhelyében a festészetet és szobrászatot tanulva megismerkedett az emberi anatómiával, idősebb korában azonban teljességgel elmerült benne: alkotásai nagy részét ekkor már jegyzetei tették ki, amelyek korábban soha nem látott mélységben és precizitással térképezték fel az emberi testet.

Leonardo maga végezte a rajzokhoz szükséges boncolásokat – neve ekkor már arra is felhatalmazta, hogy holttesteket szerezzen be különféle kórházaktól. Ha kiadta volna több kötetnyi anatómiai jegyzetét, vélhetően igen nagy mértékben felgyorsította volna az orvostudomány fejlődését. Ehelyett azonban füzetei a 19. századig érintetlenek maradtak.

Leonardo 1519-ben, 67 évesen hunyt el. Családja nem volt, magánéletét mások előtt is teljes titokban tartotta, és napjainkban is találgatások tárgya. Hagyatéka nagy részét ekkori fő tanítványára, Francesco Melzire bízta.

Maradványait a Loire-völgyi Chateau d'Amboise nevű királyi rezidenciánál lévő Saint-Florentin kápolnában helyezték örök nyugalomra, ezt azonban 1802-ben lebontották, így Leonardo maradványainak nyoma veszett.

A helyszínen 1863-ban ásatást végző Arsène Houssaye francia költő egy részleges csontvázat talált, amely szokatlanul nagy koponyával bírt – Houssaye ebből arra következtetett, hogy Leonardót találta meg, és a maradványok e névvel lettek újratemetve.

A jelenlegi sírhely feletti tábla kijelenti, hogy a maradványok nem biztos, hogy valóban a művésztől származnak. 2016-ban DNS-vizsgálatot indítványoztak a kérdés megoldására, a vizsgálat eredményei azonban máig váratnak magukra.

Időközben olasz kutatók egy csoportja Leonardo őseinek maradványai alapján 2021-ben azonosította a család férfi tagjai közt öröklődő Y-kromoszóma egyedi markerét, amely alapján már nagy valószínűséggel megállapítható lesz a franciaországi maradványokról, hogy Leonardóhoz tartoznak-e, avagy sem. A legutóbbi vizsgálat 1331-ig vezeti vissza a családfát, emellett 14 élő férfi rokont is azonosított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Anicet-Gabriel Lemonnier (1743–1824): I. Ferenc kora. A festményen I. Ferenc franciak irály (1494–1547) Leonardo jelenlétében vesz át egy Raffaello által Itáliából küldött festményt fontainebleau-i rezidenciáján.Firenze látképe a 15. századbanLeonardo egyik legnagyobb műve, az 1490-es években készült Az utolsó vacsora című freskó, amely a milánói Santa Maria delle Grazie templom egyik falát díszítiSzent Anna harmadmagávalRajzok Leonardo anatómiai jegyzeteibőlCesare Mussini: Leonardo halála I. Ferenc karjaiban (1828.)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár