2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Én lettem a halál, a világok pusztítója“ – ilyen hatással volt az atombomba a világra

2017. június 2. 12:15 MTI

Én lettem a halál, a világok pusztítója címmel mutatja be az atombomba pusztítását a Sziklakórház Atombunker Múzeum csütörtökön megnyílt kiállítása, amelyet a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állított össze.

A tárlaton számos olyan eredeti tárgy tekinthető meg, amely a támadások során megégett, megrongálódott; sokhoz személyes történetek is kapcsolódnak - mondta a megnyitón Tatai Gábor, a múzeum igazgatója. Mint kiemelte, a kiállítás nem ítélkezik arról, szükség volt-e az atombombák bevetésére, be kívánja azonban mutatni a nukleáris fegyverek hatását, amelyről az emberek ma sem tudnak eleget.

Siga Kendzsi, a Hirosimai Béke Emlékmúzeum főigazgatója elmondta, hogy 1995 óta 16 ország 45 városában mutatták be az atombombáról szóló kiállításukat. Mint felidézte, 1945. augusztus 6-án és 9-én dobták le az atombombát Hirosima és Nagaszaki városára, melyek egy szempillantás alatt megsemmisültek; a halottak száma az év végére meghaladta a 200 ezer főt, köztük amerikai hadifoglyok is voltak.

Hirosima és Nagaszaki városa az áldozatok családtagjai és túlélők által adományozott tárgyakon keresztül mutatja be az atomfegyver borzalmas és embertelen voltát - jegyezte meg Siga Kendzsi. Vadzsima Takehiko, Japán magyarországi helyettes nagykövete hangsúlyozta: Japán az egyetlen atomtámadást elszenvedett országként hosszú évek óta küzd az atommentes világért.

Hirosima és Nagaszaki borzalma nem egy elmúlt világhoz tartozik, Észak-Korea például jelenleg is atomfegyverekkel és ballisztikus rakétákkal kísérletezik - emlékeztetett a diplomata, hangsúlyozva, hogy az emberiségnek tanulnia kell a múltbéli tragédiákból. Szalay-Bobrovniczky Alexandra kultúráért felelős főpolgármester-helyettese elmondása szerint nyomasztó és elrettentő élmény a kiállítás, mégis ilyennek kell lennie, hiszen az utóbbi magyar generációk már nem tudják, mi a háború.

Az atomháború borzalmaival azonban nekik is szembesülniük kell, hiszen a sugárfertőzés még a katasztrófa után hét évtizeddel is érezteti hatását a környéken - jegyezte meg. Kadzsimoto Josiko, a hirosimai atomtámadás túlélője az október 31-ig látogatható kiállítás megnyitóján elevenítette fel borzalmas élményeit, majd pénteken a Károli Gáspár Református Egyetemen, szombaton pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen számol be arról, mi történt a katasztrófa pillanataiban és utána.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár